fbpx

Nak Kawal Harga Rumah? Kawal Pelabur!

Oleh : Kapital
20 Julai 2018 - 4:47 pm

Reading Time: 3 minutes

Oleh NADZRI SAZALI

Bila bercakap soal beli rumah ni, benda pertama yang akan disebut adalah rumah makin lama makin mahal. Aku rasa benda ni, semua boleh setuju.

 

Dan jika dilihat purata transaksi harga rumah tahun lepas (2017), sebiji rumah dibeli pada harga RM351,000 berbanding RM190,000 pada 10 tahun lepas (2008). Hampir 2 kali ganda kenaikan pada nilai hartanah walaupun transaksi tahun 2017 (194,684) lebih rendah berbanding tahun 2008 (216,702)!

 

Dan sekiranya berterusan, trend kenaikan harga ni akan berterusan melainkan kerajaan perkenalkan polisi untuk isu ni. Persoalannya, polisi yang macam mana?

 

Image result for rumah overhang
Kredit: Utusan

 

Tidak dinafikan, ada berlaku ‘mismatch’ yang besar pada supply di mana pemaju mencipta rumah-rumah yang agak mahal di kawasan yang terpencil menjadikan harga rumah tidak masuk akal. Sebagai contoh, sebuah kondo 800k di Bangi.

 

Ini yang ramai tahu dan sedar sehinggakan JPPH buat satu portal untuk semak jumlah hartanah ‘overhang’ di sesebuah lokasi.

 

*Overhang adalah satu keadaan di mana sebuah property telah disiapkan dan sedia didiami, tapi masih gagal dijual setelah 9 bulan.

Tapi yang ramai tidak sedar adalah ‘mismatch’ pada bahagian demand, di mana mereka yang hidup dalam kelas M40, T20 tapi membeli hartanah-hartanah yang dicipta untuk mereka di dalam kelas B40.

 

Ya! Ini adalah sejenis masalah.

 

Tak kira berapa banyak hartanah mampu milik pun yang dibina, tapi kalau ianya dibeli mereka yang bukan sepatutnya, sampai bila pun isu ni akan berpanjangan.

 

*Mengikut definisi Bank Negara, hartanah mampu milik adalah yang berharga kurang daripada RM250,000.

 

“Alah, kalau kami (M40/T20) tak beli pun, ingat diorang (B40) nak beli ke?”

 

Image result for anak muda dan rumah
Kredit: TMI

 

Maka keluarlah hujah yang mengatakan pada tahun 2017, angka hartanah overhang meningkat kepada 24,738. Jadi tindakan mereka itu dijustifikasikan dengan lambakan rumah yang masih tidak terjual. Tapi fakta yang mereka tidak sebut adalah majoriti hartanah yang tidak terjual ini adalah yang berharga RM500k-RM1 juta dan bukan rumah RM200,000 yang mereka beli.

 

Dan di atas kertas, rumah RM500k-RM1 juta ini layak untuk dipohon oleh mereka yang dalam kelas M40 dan T20!

 

Jadi, antara solusi yang boleh diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia adalah :

 

1. Memperkenalkan Capping Threshold

 

Dengan memperkenalkan had pembelian, pembeli akan terpaksa membeli hartanah dalam kelayakan masing-masing.

 

Sebagai contoh, mereka yang berpendapatan isi rumah RM5,000 tidak dibenarkan membeli rumah yang berharga bawah RM200,000. Dan mereka yang berpendapatan RM10,000 tidak dibenarkan membeli rumah bawah RM500,000.

 

Dengan cara ni, nak atau tidak, mereka perlu mencari hartanah yang bersesuaian dengan kemampuan, yang mana mereka sewajarnya mampu sekaligus menyelesaikan masalah supply melalui preservation.

 

Image result for housing malaysia
Kredit: I&T Penang Properties

 

Dan dalam masa yang sama, isu overhang turut dapat diselesaikan. Rumah-rumah yang berharga RM500,000 yang tak siapa beli ni, kini akan dibeli oleh mereka yang berpendapatan RM10,000 (contoh) oleh kerana mereka dah disekat daripada membeli hartanah bawah RM500,000.

 

Dan semestinya, akan ada impak negatif di mana ‘liquidity’ hartanah akan jadi lebih susah. Namun untuk jangka masa panjang, harga rumah akan lebih terkawal hasil daripada demand yang terkawal.

 

Mungkin untuk pembeli rumah pertama, kelonggaran dapat diberikan.

 

2. Definisi Baru Pendapatan Isi Rumah

 

Jika dilihat kepada apa yang dibuat di Singapura oleh Housing & Development Board (HDB) mereka, untuk membeli rumah inisiatif kerajaan, pendapatan isi rumah yang diambil kira bukan sekadar suami-isteri, tapi turut diambil kira sekurang-kurangnya pendapatan 2 orang anak. Dalam erti kata lain, pendapatan satu keluarga.

 

Related image
Kredit: HDB

 

Dengan cara ini, isu isu seperti mak ayah jutawan tapi belikan rumah kos rendah untuk anak, atau anak jutawan belikan rumah untuk mak ayah dapat dielakkan terus.

 

Dan aku harap tidak lah timbul soalan-soalan seperti, “kalau aku tak beli, penyewa nak sewa dengan siapa?” sebab konteks perbincangan adalah mengenai harga rumah.

 

Penulis merupakan COO Hartabumi.com

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

Featured Image 8-01 (2)
Kapital

Sektor Pelancongan Negara Jana Rekod Tertinggi RM84.1 Bilion

Reading Time: 2 minutes Sektor pelancongan menyumbang sebanyak 14.9% kepada KDNK negara Purata perbelanjaan setiap pelancong China di Malaysia adalah RM4,200  …

Featured Image 4-01
Kapital

Sektor Pembuatan Di Malaysia Catat Pertumbuhan Positif

Reading Time: 2 minutes Hasil jualan keseluruhan melalui sektor pembuatan di Malaysia telah meningkat sebanyak 5.7% pada Mac 2019. Nilai jualan ini…

South-Asia
Kapital

Asia Kuasa Ekonomi Dunia Masa Hadapan

Reading Time: 2 minutes Pendapatan per kapita di Vietnam diramalkan bakal meningkat kepada USD10,400 pada 2030 Penduduk Asia Utara mewakili satu per lima…

Featured Image 10-01 (1)
Kapital

Teknologi Bakal Bantu Vietnam Keluar Daripada ‘Middle Income Trap’

Reading Time: 2 minutes Teknologi boleh membantu meningkatkan produktiviti sesebuah ekonomi pada kadar 0.8% hingga 1.4% setiap tahun Nilai syarikat teknologi dalam…