fbpx

Cadangan Polisi Rumah Mampu Milik

Oleh : Radzi Tajuddin
18 September 2018 - 3:47 pm

Reading Time: 4 minutes

Seperti mana yang kita tahu isu pemilikan rumah adalah kompleks dan memerlukan solusi dari pelbagai sudut.

 

Di bahagian 1, kita sudah mengupas dari sudut permintaan dan pengeluaran pasaran, produk yang bersesuaian dengan pendapatan rakyat, penggunaan data raya dan dilema kerajaan negeri serta Pusat dalam hal tanah.

 

Kali ini kita akan mengupas pula dua lagi isu penting iaitu pembiayaan dan kos binaan rumah.

 

Kos Bina Rumah Murah Perlu Murah

 

Ramai yang beranggapan pemaju sewenang-wenangnya meletakkan harga rumah yang tinggi demi mengaut keuntungan yang melampau. Hakikatnya, tidak semua pemaju yang begitu.

 

Malah, margin keuntungan pemaju membina projek perumahan semakin berkurangan daripada 20% kepada 15% sejak kebelakangan ini. Dan ini bukannya projek membina rumah mampu milik. (Jika tidak, pasti margin lebih rendah)

 

Mengapa ini berlaku? Adakah ini berikutan kos tanah yang meningkat?

 

Tidak sama sekali.

 

Jawapannya adalah, hal ini berlaku berikutan kos membina rumah telah meningkat.

 

Kos yang dimaksudkan bukanlah kos tanah dan kos bahan mentah (yang kita sedia maklum tidak dikenakan cukai SST) semata-mata tetapi ia merangkumi kos pembangunan, pematuhan dan sumbangan (development, compliance and contribution cost).

 

Untuk sesebuah rumah dibina, pemaju perlu menyediakan infrastruktur awam seperti jalan, longkang, parkir, kemudahan komuniti, elektrik dan lain-lain.

 

Pada masa yang sama kadar premium pembangunan tanah perlu dibayar dan semakin tinggi premium dibayar, semakin kaya kantung kerajaan negeri.

 

Inilah yang dikatakan sebagai kos pembangunan, pematuhan dan sumbangan.

 

Naik 300% Sejak 10 Tahun

 

Apa yang terjadi bagi kos-kos ini?

 

Di sesetengah negeri, kos-kos tersebut telah meningkat sehingga 200%-300% sejak 10 tahun yang lepas. Ini bermaksud peningkatan dua tiga kali ganda.

 

Image result for undercon rumah
Kredit : Hartabumi.com

 

Sebagai contoh di Pulau Pinang. Jika dahulu kos pembentungan setiap ekar adalah RM10,000, sekarang ia telah dinaikkan ke RM50,000.

 

Kos pembinaan fasiliti komuniti telah naik dari RM25 setiap kaki persegi kepada RM500 kaki persegi.

 

Semua ini membawa kepada kenaikan kos binaan rumah sebanyak RM120 per kaki persegi.

 

Sesungguhnya, perkara ini telah menyumbang kepada kenaikan harga rumah dari pemaju. Jika pemaju tidak dapat menampung penambahan kos ini, sudah pastilah kos tersebut dialihkan kepada pembeli rumah.

 

Oleh yang demikian, amatlah penting bagi kerajaan negeri mengurangkan kos-kos ini supaya pemaju dapat membina rumah khususnya rumah mampu milik pada kadar yang lebih rendah.

 

Mungkin sudah tiba masanya kerajaan negeri menjadi lebih kreatif dalam mencari sumber pendapatan tanpa perlu terlalu bergantung kepada hasil yang berkaitan dengan pembangunan hartanah oleh pemaju.

 

Teknologi Lama, Kos ‘Baru’

 

Namun, tidak dinafikan bahawa pemaju juga perlu memainkan peranan dalam mengurangkan kos. Mereka perlu berbuat demikian dengan menukar cara mereka membina rumah.

 

Pada masa kini rata-rata pemaju masih terikat dengan cara tradisional / lama yang berteraskan buruh. Cara ini mengambil masa yang lama untuk menyiapkan rumah serta kurang produktif.

 

Tidak dinafikan akses kepada buruh murah menyebabkan pemaju masih gemar dengan cara ini. Maklumlah, mudah dan senang.

 

Tetapi, apa pula kesannya? Kos membina rumah menjadi mahal.

 

Jadi, pemaju perlu menukar kepada teknologi dan cara yang menghasilkan produktiviti yang tinggi seperti ‘Industrial Buildings System (IBS) yang telah terbukti mengurangkan kos pekerja dalam membina rumah sebanyak 45% di Singapura dan Hong Kong.

 

Kerajaan Pusat mungkin boleh mewajibkan setiap projek mampu milik mengguna pakai teknologi-teknologi seperti ini.

 

Pinjaman Rumah Tidak Lepas

 

Antara aspek penting yang perlu diatasi adalah pinjaman perumahan. Jika hari ini 100 orang pembeli membuat permohonan pinjaman, kemungkinan besar 50 permohonan itu akan ditolak.

 

Mengapakah ini terjadi?

 

Mudah, ianya disebabkan profil kewangan yang amat lemah terutama di kalangan orang muda. Baru-baru ini pun Bank Negara melaporkan 47% belia berumur 20-30 tahun memiliki hutang kad kredit yang amat tinggi.

 

Image result for bank negara malaysia
Kredit : Bank Negara Malaysia

 

Ini tidak diambil kira lagi 75% isi rumah di Malaysia tidak mempunyai simpanan kecemasan walau RM1,000 sekalipun.

 

Langkah bank-bank memperkenalkan skim pinjam-beli (Rent To Own) dan usaha KPKT menggesa mereka menyediakan pakej pinjaman rumah pertama yang lebih fleksibel tidak bermakna jika pemohon sendiri mempunyai profil kewangan yang teruk.

 

Pendidikan Kewangan Amat Penting

 

Oleh yang demikian pendidikan kewangan di kalangan pelajar dan generasi muda amatlah penting. Hakikatnya tidak ramai rakyat Malaysia yang faham tentang kadar faedah, pengurusan hutang, kredit dan kewangan.

 

Mereka perlu diajar tentang perkara ini supaya sekalipun pendapatan mereka tidak tinggi, profil kewangan mereka cantik dan memungkinkan mereka mendapat kelulusan pinjaman.

 

Tidak guna kerajaan menyediakan sejuta rumah mampu milik jika di akhirnya mereka hanya mampu boleh tengok kerana kegagalan mendapatkan pinjaman.

 

Di akhirnya, inilah antara isu-isu penting yang perlu ditangani secara sekaligus demi memastikan rakyat Malaysia boleh memiliki rumah.

 

Solusi secara berasingan tidak berupaya membawa kesan yang diharapkan.

 

Malaysia sudah baru, polisi pemilikan rumah juga perlulah baru.

 

Oleh: Radzi Tajuddin, Ketua Pegawai Eksekutif, Hartabumi.com

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

Featured Image 8-01 (2)
Kapital

Sektor Pelancongan Negara Jana Rekod Tertinggi RM84.1 Bilion

Reading Time: 2 minutes Sektor pelancongan menyumbang sebanyak 14.9% kepada KDNK negara Purata perbelanjaan setiap pelancong China di Malaysia adalah RM4,200  …

Featured Image 4-01
Kapital

Sektor Pembuatan Di Malaysia Catat Pertumbuhan Positif

Reading Time: 2 minutes Hasil jualan keseluruhan melalui sektor pembuatan di Malaysia telah meningkat sebanyak 5.7% pada Mac 2019. Nilai jualan ini…

South-Asia
Kapital

Asia Kuasa Ekonomi Dunia Masa Hadapan

Reading Time: 2 minutes Pendapatan per kapita di Vietnam diramalkan bakal meningkat kepada USD10,400 pada 2030 Penduduk Asia Utara mewakili satu per lima…

Featured Image 10-01 (1)
Kapital

Teknologi Bakal Bantu Vietnam Keluar Daripada ‘Middle Income Trap’

Reading Time: 2 minutes Teknologi boleh membantu meningkatkan produktiviti sesebuah ekonomi pada kadar 0.8% hingga 1.4% setiap tahun Nilai syarikat teknologi dalam…