fbpx

Surat Perpisahan Nazir Razak Kepada CIMB

Oleh : Kapital
27 September 2018 - 10:39 am

Reading Time: 4 minutes

Selepas 29 tahun menerajui CIMB, Datuk Seri Nazir Razak telah mengumumkan peletakan jawatan sebagai pengerusi CIMB bermula 31 Disember 2018.

 

Beliau meninggalkan CIMB dengan banyak pencapaian yang memberangsangkan untuk diteruskan di bawah kepimpinan baharu.

Beliau telah menulis seutus surat susulan pengumuman beliau untuk meninggalkan bank tersebut. Berikut Kapital.my sertakan surat tersebut.

 

Baca : Kejayaan CIMB Di Bawah Pengurusan Naszir Razak

Baca : Nazir Razak Akhirnya Meninggalkan CIMB Setelah 29 Tahun Perkhidmatan

 

24 Sept, 2018

Kepada rakan-rakan CIMB sekalian,

 

Dengan berat hati saya menulis untuk memaklumkan kepada anda bahawa saya akan meletakkan jawatan sebagai pengerusi Kumpulan CIMB dan semua jawatan lain dalam Kumpulan Syarikat CIMB, pada 31 Disember, 2018. Saya memaklumkan lembaga kumpulan CIMB petang tadi dan kenyataan umum akan dibuat tidak lama lagi. Lembaga sekarang akan mengaktifkan pelan penggantian untuk memutuskan pengerusi seterusnya dan tarikh penyerahan jawatan.

 

Ia merupakan satu keistimewaan bagi saya untuk menghabiskan lebih dari 29 tahun dengan CIMB sejak tahun 1989, termasuk 15 tahun sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO), dan yang terakhir sebagai pengerusi kumpulan. Saya telah menjadi seorang pegawai CIMB sepanjang hayat kerja saya, sehingga Azlina, isteri saya, berfikir bahawa saya juga telah berpasangan dengan firma itu. Untuk lebih banyak bukti, tiga perkataan pertama anak saya adalah A untuk epal, B untuk bola dan C untuk CIMB.

 

Saya menyertai Commerce International Merchant Bankers Bhd (“CIMB” yang asal) pada 11 September 1989 sebagai “pegawai, kewangan korporat” dan pekerja No 69. Sejak itu, saya menduduki kerusi barisan hadapan dalam perjalanan menakjubkan CIMB; dari francais kewangan korporat yang baru wujud kepada bank pelaburan Malaysia yang terkemuka, dan kemudiannya berubah menjadi bank sejagat Asean terkemuka yang kita lihat hari ini.

 

Dalam surat pendek ini, saya tidak dapat melakukan keadilan untuk senarai sorotan peribadi saya. Saya mungkin perlu menulis buku satu hari nanti. Walau bagaimanapun, penyenaraian awam (IPO) Tenaga Nasional (1992), jualan saham ekuiti semasa pasaran naik 1990, IPO CIMB (2003), penggabungan CIMB-Bumiputra Commerce (2005), pengambilalihan CIMB ke atas Southern Bank (2006), penggabungan mega yang membentuk Sime Darby (2007), penggabungan Niaga-Lippo (2008), melancarkan CIMB Singapore (2009), membeli Bank Thai (2009) dan peralihan CEO  (2014) semuanya akan berada dalam senarai.

 

Saya tidak akan melupakan suara mereka yang meragui dan mengatakan bahawa mustahil untuk Bank Bumiputra ini berjaya, komponen tunggal terbesar CIMB hari ini. Dan, saya sentiasa bersyukur bahawa platform CIMB membolehkan saya diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai seorang pegawai bank dan penyokong utama integrasi Asean, dan membuat banyak perubahan kepada kehidupan orang ramai, terutamanya melalui kerja-kerja Yayasan CIMB.

 

Saya amat berbangga dengan keputusan kewangan yang telah kami capai bersama. CIMB telah mencatatkan keuntungan setiap tahun sepanjang jawatan saya sebagai CEO dan pengerusi. Pemegang saham yang melabur dalam IPO CIMB pada tahun 2003 dan kekal sehingga penghujung 2017 menikmati pulangan 22% setahun ke atas pelaburan mereka, dalam bentuk dividen dan kenaikan harga.

 

Pada tahun 2003, kami ke penyenaraian awam dengan modal pasaran RM1.5 bilion dan jumlah aset RM9.6 bilion, dan pada akhir Jun 2018, kami mempunyai aset bernilai RM515 bilion dan modal pasaran semasa kami adalah RM58 bilion.

 

Banyak pencapaian kami diiktiraf oleh banyak penerbitan dan badan berkaitan, tetapi bagi saya, ia akan sentiasa menjadi cerita keseluruhan. Kisah transformasi seorang bank pedagang kecil Malaysia menjadi salah satu institusi Asean yang paling dihormati.

 

Satu kisah tawaran menarik, tetapi integrasi perniagaan dan orang ramai juga; semuanya sambil mengekalkan enjin prestasi tinggi yang berjalan pada masa yang sama. Ia juga merupakan kisah mengenai sistem nilai korporat kami yang menginginkan kejayaan, tetapi dengan menjalankan perniagaan secara berintegriti dan memberikan kembali kepada komuniti.

 

Secara keseluruhannya, ia adalah cerita tentang ramai orang yang hebat.

 

Pada satu ketika, CIMB mempunyai kira-kira 45,000 kakitangan di seluruh Asean, jadi saya mempunyai keistimewaan memanggil sejumlah besar rakan sekerja. Saya telah melihat pelbagai kehidupan – kakitangan dan keluarga mereka – diisi oleh pengalaman.

 

Dikelilingi oleh pegawai CIMB adalah perkara yang akan saya rindukan; sesetengah daripada anda telah bersama saya selama ini #CIMBfamily. Saya harap ikatan persahabatan saya dengan anda dan semua #CIMBalumni akan kekal selama-lamanya. Terima kasih kerana bekerja dengan saya.

 

Kami dan saya, tidak semestinya sentiasa betul, dan saya ada beberapa kekesalan. Tetapi saya menganggapnya sebagai sebahagian daripada liku-liku mencapai kejayaan. Kesilapan menjadikan kita lebih baik, kritikan menjadikan kita lebih kuat dan kegagalan menjadikan kita lebih rendah hati.

 

Ianya sentiasa sukar untuk mencari masa yang sempurna bagi saya untuk meninggalkan CIMB – tidak terlalu awal, tidak terlalu lambat tetapi berdasarkan kepentingan firma ini. Sejak beberapa minggu kebelakangan ini, saya telah menghabiskan banyak masa memikirkannya dan memutuskan bahawa masa yang paling sesuai bagi saya untuk meninggalkan CIMB adalah selepas selesai projek T18, projak pengubahsuaian empat tahun CIMB.

 

Lagipun, misi kerjaya saya adalah untuk membina CIMB menjadi institusi kewangan terkemuka di Asean. Pada tahun 2014, CIMB mempunyai peralihan Ketua Pegawai Eksekutif yang pertama sebagai bank sejagat dan memulakan T18 bagi mengukuhkan struktur, proses dan pemeriksaan dan baki organisasi yang dibina dengan sangat laju melibatkan  penggabungan dan pengambilalihan transformatif dan pengembangan serantau.

 

Memandangkan T18 sudah hampir selesai, CIMB kini kukuh dari segi kewangan, teguh sebagai insitusi. Kami mempunyai pasukan pengurusan yang sangat baik yang diketuai oleh Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz. Kejayaan berterusan firma selepas keberangkatan saya akan menegaskan bahawa misi CIMB saya memang berjaya.

 

Sudah tiba masanya untuk misi seterusnya, peringkat seterusnya dalam kerjaya saya. Saya berusia 52 tahun sahaja. Seperti yang anda tahu, saya sangat bersemangat mengenai integrasi Asean, dan sekarang saya ingin komited sepenuhnya untuk mengejar peluang lain dalam arena ini.

 

Dalam beberapa minggu akan datang, saya berhasrat untuk menyelia penyempurnaan T18, pemetaan pelan induk strategik kami yang baru dan memastikan kelancaran  penyerahan jawatan pengerusi kepada pengganti saya.

 

Pada masa yang sama, saya benar-benar berharap bahawa saya mendapat peluang untuk mengucapkan selamat tinggal secara peribadi kepada orang ramai seperti anda, walaupun saya tidak akan jauh, dan CIMB akan sentiasa mempunyai tempat yang istimewa di hati saya.

 

Izinkan saya menhabiskan surat ini dengan merakamkan penghargaan saya kepada semua yang telah menjadi sebahagian daripada perjalanan kerjaya saya di CIMB – jutaan pelanggan kami di seluruh Asean, ahli lembaga semua syarikat CIMB, pemegang saham kami, kerajaan Malaysia dan lain-lain kerajaan Asean, pengawal selia kami, rakan perniagaan kami, sahabat sejati saya, dan yang paling penting, Azlina, Arman dan Marissa.

 

Tulus ikhlas,

Nazir

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

Featured Image 8-01 (2)
Kapital

Sektor Pelancongan Negara Jana Rekod Tertinggi RM84.1 Bilion

Reading Time: 2 minutes Sektor pelancongan menyumbang sebanyak 14.9% kepada KDNK negara Purata perbelanjaan setiap pelancong China di Malaysia adalah RM4,200  …

Featured Image 4-01
Kapital

Sektor Pembuatan Di Malaysia Catat Pertumbuhan Positif

Reading Time: 2 minutes Hasil jualan keseluruhan melalui sektor pembuatan di Malaysia telah meningkat sebanyak 5.7% pada Mac 2019. Nilai jualan ini…

South-Asia
Kapital

Asia Kuasa Ekonomi Dunia Masa Hadapan

Reading Time: 2 minutes Pendapatan per kapita di Vietnam diramalkan bakal meningkat kepada USD10,400 pada 2030 Penduduk Asia Utara mewakili satu per lima…

Featured Image 10-01 (1)
Kapital

Teknologi Bakal Bantu Vietnam Keluar Daripada ‘Middle Income Trap’

Reading Time: 2 minutes Teknologi boleh membantu meningkatkan produktiviti sesebuah ekonomi pada kadar 0.8% hingga 1.4% setiap tahun Nilai syarikat teknologi dalam…