fbpx

Lebih Banyak Pengimport Akan Menjahanamkan Industri Padi Beras Tempatan – Padi Rescue

Oleh : Kapital
09 Oktober 2018 - 3:52 pm

Reading Time: 3 minutes

Rancangan untuk membenarkan lebih banyak pengimport beras boleh memberi impak kepada industri beras tempatan dan meletakkan risiko kepada negara, terutamanya semasa krisis.

 

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Padi Rescue berkata kerajaan telah salah faham keadaan yang dihadapi oleh industri.

 

Penyelarasnya, Nurfitri Amir Muhammad, berkata pemahaman kerajaan terhadap keselamatan makanan negara adalah cetek dan dipengaruhi oleh idea pasaran terbuka untuk memudahkan kemasukan makanan asing ke negara ini.

 

“Kononnya apabila lebih ramai orang mengimport beras, bekalan beras domestik akan sentiasa terjamin.

 

“Idea ini salah dan berbahaya kerana apabila terdapat lebih banyak pengimport beras, lebih banyak ketirisan beras akan berlaku dan beras asing yang lebih murah akan membanjiri pasaran Malaysia,” katanya kepada The Malaysian Reserve.

 

Nurfitri berkata pesawah akan menjadi pihak yang paling terjejas daripada keadaan itu, kerana kilang-kilang tempatan tidak akan berminat membeli padi yang mereka hasilkan.

 

“Oleh itu, akan ada kadar potongan yang tinggi dan petani akan mendapat pendapatan yang lebih rendah. Walaupun harga beras ditetapkan pada harga RM1,200 setan, kadar pemotongan yang tinggi masih akan menyebabkan pendapatan mereka tidak menentu.

 

“Apabila ini berlaku, motivasi petani akan jatuh dan mereka tidak akan berminat menanam padi. Akibatnya, pengeluaran padi di negara ini akan berkurangan dan kerajaan akan terus bergantung kepada negara lain untuk mendapatkan lebih banyak beras, “katanya.

 

Image result for padi
Kredit: Berita Harian

 

Nurfitri berkata pengimport swasta yang dilantik yang diberi tanggungjawab sepenuhnya untuk mengimport beras menghadapi risiko yang lebih besar untuk tidak dapat mengimport – terutamanya semasa keadaan krisis, seperti ketika bekalan beras global berkurangan.

 

“Pertamanya, negara-negara pengeksport akan mengutamakan eksport ke negara-negara yang mengimport beras melalui agensi kerajaan (government to government) dan bukan melalui swasta (business to business).

 

“Ini kerana dalam keadaan krisis, pertimbangan politik lebih penting daripada pertimbangan perniagaan.”

 

Memetik contoh apabila harga beras global naik empat kali semasa krisis 2008 lalu, Nurfitri berkata syarikat swasta pastinya mahu mencuci tangan mereka kerana mereka tidak mahu kerugian.

 

“Kerana ketika krisis beras asing dibeli dengan harga tinggi, tetapi mereka akan dipaksa untuk menjual pada harga yang rendah di negara ini pada tahap RM2.60 per kg. Pada akhirnya, kerajaan terpaksa campur tangan dan mengimport beras seperti yang berlaku sebelum ini,” katanya.

 

Nurfitri berkata kerajaan sendiri pada masa itu terpaksa mengimport 500,000 metrik tan beras dengan harga RM725 juta.

 

“Sektor swasta hanya berminat untuk mengurus import berikutan keuntungan semasa keadaan biasa tetapi akan memaksa kerajaan menanggung kerugian ketika menghadapi situasi krisis,” katanya.

 

Image result for bernas padiberas nasional berhad
Kredit: KINIBIZ

 

Nurfitri berkata pada tahun 1996, Bernas terus berperanan memainkan peranan penting dalam industri padi dan beras di negara ini dengan mengambil alih kewajipan sosial dan komersil yang telah daripada Lembaga Padi dan Beras Nasional (LPN) yang dibubarkan.

 

Ini termasuk mewakili kerajaan dalam mengurus dan membayar subsidi kepada petani, menguruskan Skim Pengilangan Beras Bumiputera, membeli beras daripada petani pada harga minimum yang dijamin dan bertindak sebagai pembeli terakhir padi dari petani.

 

Nurfitri berkata sebagai balasan kepada kewajipan sosial ini, Bernas telah diberikan hak untuk mengimport beras selama 15 tahun dari tahun 1996 hingga 2012.

 

Hak ini diperpanjang satu tahun pada tahun 2013 dan pada tahun 2014, dan hak untuk menjadi pengimport tunggal beras negara diteruskan hingga tahun 2021.

 

Walau bagaimanapun, operasi sektor swasta pasti didasari oleh keuntungan dan kerugian.

 

“Fungsi komersil Bernas pasti akan lebih diutamakan berbanding fungsi sosial jika terdapat risiko kerugian,” katanya.

 

Beliau juga berkata setiap model yang dicadangkan perlu bermatlamat meningkatkan pendapatan petani dan membangunkan kilang Bumiputera dan kilang kecil yang semakin terpinggir.

 

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Salahuddin Ayub pula berkata, adalah penting untuk tidak bergantung kepada Bernas, yang konsesinya berakhir pada 2021, berikutan implikasinya kepada import dan keselamatan makanan negara.

 

“Ideanya ialah tidak mempunyai monopoli. Dalam jangka panjang, ia tidak selamat kerana hanya satu pemain yang mengawal industri.

 

“Jika ada yang berlaku di masa depan, ia akan menjejaskan negara dan rakyat, jadi kita perlu memecahkan monopoli,” kata Salahuddin.

 

Menurut Nurfitri, Padi Rescue telah berkempen sejak 2016 kepada kerajaan untuk menamatkan monopoli Bernas dalam industri padi dan padi.

 

Beliau berkata kebimbangan mereka adalah bahawa monopoli Bernas dalam industri yang berlaku secara menegak dan mendatar di peringkat runcit, borong dan pembuatan.

 

Amalan sedemikian, telah menghapuskan daya saing pemain kecil tempatan kerana mereka menguasai dengan kelebihan hak import dan modal yang banyak.

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

Featured Image 8-01 (2)
Kapital

Sektor Pelancongan Negara Jana Rekod Tertinggi RM84.1 Bilion

Reading Time: 2 minutes Sektor pelancongan menyumbang sebanyak 14.9% kepada KDNK negara Purata perbelanjaan setiap pelancong China di Malaysia adalah RM4,200  …

Featured Image 4-01
Kapital

Sektor Pembuatan Di Malaysia Catat Pertumbuhan Positif

Reading Time: 2 minutes Hasil jualan keseluruhan melalui sektor pembuatan di Malaysia telah meningkat sebanyak 5.7% pada Mac 2019. Nilai jualan ini…

South-Asia
Kapital

Asia Kuasa Ekonomi Dunia Masa Hadapan

Reading Time: 2 minutes Pendapatan per kapita di Vietnam diramalkan bakal meningkat kepada USD10,400 pada 2030 Penduduk Asia Utara¬†mewakili satu per lima…

Featured Image 10-01 (1)
Kapital

Teknologi Bakal Bantu Vietnam Keluar Daripada ‘Middle Income Trap’

Reading Time: 2 minutes Teknologi boleh membantu meningkatkan produktiviti sesebuah ekonomi pada kadar 0.8% hingga 1.4% setiap tahun Nilai syarikat teknologi dalam…