fbpx

Skim FundMyHome, Siapa Yang Untung Sebenarnya? 

Oleh : Kapital
08 November 2018 - 2:37 pm

Reading Time: 2 minutes

Salam semua. Inisiatif baru ini pada permukaannya adalah inovatif dan kreatif, namun boleh memberikan banyak kesan yang negatif jika tidak dikawal pelaksanaanya. Hartanah yang patut dimasukkan dalam skim ini perlu dipantau secara ketat, supaya skim ini bukannya tempat pemaju melupuskan stok tidak laku mereka yang sebenarnnya melebihi harga pasaran.

 

Bagi kami, antara impak negatif yang boleh muncul dari skim ini adalah :

 

1) Lambakan stok hartanah kategori tak-laku yang tidak terjual oleh pemaju, kepada pembeli yang tidak berilmu. Berdasarkan hartanah yang disenaraikan dalam FundMyHome, kami dapati ada hartanah dah siap di sana yang dijual pada harga lebih mahal berbanding pasaran sekunder oleh pemaju.

 

Sebagai contoh, pangsapuri Zeva di Equine ada beberapa unit di laman web iProperty yang dijual pada harga tidak sampai RM270,000, namun di website FundMyHome, ianya bermula dengan harga RM345,000. Dalam kes ini, rumah Zeva di FundMyHome ini dijual pada harga 20% lebih mahal berbanding harga pasaran.

 

Yang bakal paling untung disini adalah pemaju yang dapat jual stok tak terjual pada harga yang mereka mahu. ( Saya sendiri beli Zeva pada harga RM250,000 sahaja beberapa tahun lepas )

 

2) Potensi peningkatan non-performing-loan atau NPL. Kami meramalkan mereka yang akan menyertai skim ini adalah mereka yang hari ini, tidak berjaya mendapatkan pinjaman hartanah daripada bank kerana kredit mereka kurang baik atau belum ada kemampuan.

 

Situasi ini adalah persis dengan situasi sub-prime mortgage di Amerika tahun 2003-2009 yang hampir melumpuhkan Amerika. Kalau hartanah yang dibeli hari ini pada harga RM350,000 itu jatuh kepada RM270,000, yang bakal teraniaya adalah pembeli rumah dan pelabur dalam skim ini. Pemaju masih selamat kerana mereka sudah dapat 20% dari mula lagi.

 

3) Penindasan kepada mereka yang kurang berkemampuan/berkelayakan. Skim ini memerlukan 20% deposit, dan secara purata berdasarkan hartanah yang dipaparkan, pembeli memerlukan sekurang-kurangnya RM60,000 – RM80,000.

 

Besar kemungkinan, bakal pembeli ini perlu membuat personal loan semata-mata untuk membuat bayaran deposit RM60,000-RM80,000 ini. Dan selepas 5 tahun. mereka perlu membuat pinjaman rumah baru, dan perlu membayar 2 pinjaman pula ( loan rumah dan personal loan).

 

Adakah pembeli yang untung dalam senario begini?

 

Secara ringkasnya, idea menggunakan P2P ini sebenarnya bagus, cuma stok hartanah yang dimasukkan kedalam skim sebegini kena dipantau secara ketat supaya pembeli dan pelabur, tidak terperangkap membeli stok hartanah tak-laku pada harga yang bakal merugikan.

 

Akhir kata, sebenarnya ada beberapa solusi lain yang boleh diguna-pakai untuk membantu pembeli rumah selain menggunakan P2P, yang langsung tidak membebankan kerajaan, pembeli dan pelabur yang memberikan pinjaman, yang diguna pakai oleh beberapa negara di Eropah. Kami akan kongsikan solusi ini bila ada kesempatan, dan di dalam forum yang betul.

 

Pandangan peribadi saya, lebih baik cari ejen hartanah yang bagus, dan mohon mereka carikan rumah yang tak perlukan modal tinggi untuk dibeli, dan beli pada harga bawah pasaran. Lebih bagus kan?

 

Ini adalah catatan oleh saudara Faizul Ridzuan, CEO dan Pengasas FAR Capital Sdn Bhd di laman Facebook beliau.

 

Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak semestinya mewakili Kapital.my

 

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

Featured Image 8-01 (2)
Kapital

Sektor Pelancongan Negara Jana Rekod Tertinggi RM84.1 Bilion

Reading Time: 2 minutes Sektor pelancongan menyumbang sebanyak 14.9% kepada KDNK negara Purata perbelanjaan setiap pelancong China di Malaysia adalah RM4,200  …

Featured Image 4-01
Kapital

Sektor Pembuatan Di Malaysia Catat Pertumbuhan Positif

Reading Time: 2 minutes Hasil jualan keseluruhan melalui sektor pembuatan di Malaysia telah meningkat sebanyak 5.7% pada Mac 2019. Nilai jualan ini…

South-Asia
Kapital

Asia Kuasa Ekonomi Dunia Masa Hadapan

Reading Time: 2 minutes Pendapatan per kapita di Vietnam diramalkan bakal meningkat kepada USD10,400 pada 2030 Penduduk Asia Utara mewakili satu per lima…

Featured Image 10-01 (1)
Kapital

Teknologi Bakal Bantu Vietnam Keluar Daripada ‘Middle Income Trap’

Reading Time: 2 minutes Teknologi boleh membantu meningkatkan produktiviti sesebuah ekonomi pada kadar 0.8% hingga 1.4% setiap tahun Nilai syarikat teknologi dalam…