fbpx

BNM Dijangka Kekalkan OPR 3.25% – Penganalisis

Oleh : Kapital
03 Januari 2019 - 9:35 am

Reading Time: 2 minutes

Penganalisis daripada Kenanga Investment Bank dan RHB Reserach Institute menjangkakan Bank Negara Malaysia akan mengekalkan kadar dasar semalam (OPR) pada 3.25%. Menurut Kenanga Investment Bank, pengekalan OPR pada 3.25% adalah sebagai strategi untuk menstabilkan pasaran modal dan RHB Reserach Institute pula berpendapat kadar OPR 3.25% dapat memastikan pertukaran ringgit kepada dolar Amerika Syarikat berada paras stabil.

 

Artikel ini kali pertama disiarkan di Bernama.

 

KUALA LUMPUR: Kenanga Investment Bank Bhd menjangkakan Bank Negara Malaysia akan mengekalkan kadar dasar semalaman (OPR) pada 3.25 peratus tahun ini sebagai sebahagian daripada strategi bagi memastikan kestabilan pasaran modal, kecairan serta menyokong pertumbuhan industri perbankan.

 

Dalam nota kajiannya, Kenanga berkata, pertumbuhan pinjaman menyederhana kepada 5.1 peratus berbanding 5.4 peratus pada 2017.

“Angka ini hampir dengan unjuran keseluruhan tahun sebanyak 5.0 peratus daripada 5.3 peratus pada 2017, manakala pertumbuhan deposit meningkat 5.4 peratus (2017: 4.0 peratus).

 

“Pertumbuhan pinjaman diunjurkan terus menurun kepada 4.2 peratus pada 2019, berdasarkan trend inflasi yang terkawal serta prospek pertumbuhan dunia yang menyederhana,” kata firma penyelidikan itu hari ini.

 

RHB Research Institute berkata ia menjangkakan bank pusat itu akan mengekalkan OPR pada 3.25 peratus, yang akan mengekalkan kestabilan ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) berlatarbelakangkan pengetatan monetari oleh Rizab Persekutuan AS serta pengukuhan dolar.

 

“Untuk masa depan, kami menjangkakan wang secara luas (M3) dan pinjaman Malaysia berkembang pada kadar yang sihat sebanyak 5.5 peratus dan 5.2 peratus pada 2019, daripada anggaran masing-masing sebanyak 5.2 peratus dan lima peratus bagi tahun 2018,” katanya.

 

Bagaimanapun, pertumbuhan yang lebih tinggi dalam penawaran wang dijangkakan tidak menyebabkan sebarang tekanan harga ke atas permintaan, kerana inflasi teras masih terkawal.

 

Pertumbuhan M3 Malaysia meningkat pada 7.4 peratus tahun ke tahun pada bulan November daripada 7.1 peratus yang disemak semula pada Oktober, disokong oleh permintaan yang lebih tinggi untuk dana daripada sektor awam dan swasta.

 

Pertumbuhan wang sempit (M1) meningkat 3.3 peratus tahun ke tahun, daripada 3.1 peratus pada Oktober berikutan pertumbuhan deposit permintaan dan mata wang dalam edaran yang perlahan.

 

Pertumbuhan pinjaman terus meningkat bagi bulan keempat berturut-turut, disokong oleh permintaan pinjaman korporat yang lebih kukuh, dengan pertumbuhan deposit turut meningkat.

 

Pertumbuhan pinjaman November meningkat berterusan untuk bulan keempat berturut-turut kepada 6.2 peratus daripada 5.7 peratus pada Oktober, didorong oleh pinjaman yang lebih tinggi yang diperluaskan kepada sektor korporat, yang menyaksikan pertumbuhan meningkat 6.8 peratus (Oktober: 6.1 peratus).

 

“Ini disokong oleh pinjaman yang lebih tinggi untuk sektor pembuatan, borong dan runcit, kewangan dan insurans, pembinaan dan perlombongan dan kuari,” kata firma penyelidikan itu.

 

Artikel ini kali pertama disiarkan di Bernama.

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

Huawei-01

Mengapa Sesetengah Negara Mengharamkan Teknologi 5G Huawei

Reading Time: 3 minutes Huawei tidak layak untuk menyediakan infrastruktur 5G di UK Malaysia akan mengkaji sama ada perlu mengharamkan teknologi 5G…

China Numba 1-01
Kapital

Rekod Terburuk Pertumbuhan Ekonomi China Dalam Tempoh 3 Dekad

Reading Time: 3 minutes Kadar pertumbuhan ekonomi China pada tahun 2018 yang direkodkan ialah 6.6% Bank pusat China telah menyuntik lebih banyak…

Apartment-01
Kapital

‘Henti pendekatan M40 tanggung subsidi rumah mampu milik’

Reading Time: 2 minutes Artikel ini pertama kalinya disiarkan di Berita Harian   KUALA LUMPUR: Penyertaan besar sektor swasta untuk membina rumah…

Myeg Mypay-01
Kapital

MyPay, Pesaing Baru MyEG

Reading Time: 3 minutes Saham syarikat HeiTech Padu telah meningkat naik melebihi 50% Sukaniaga dan MyAngkasa Holdings Sdn Bhd kini bekerjasama membangunkan…