fbpx

Harga Rumah Di KL Susut Kali Pertama Dalam Tempoh Setahun

Oleh : Kapital
02 Januari 2019 - 9:10 am

Reading Time: 2 minutes

Artikel ini pertama kalinya disiarkan di Berita Harian

 

KUALA LUMPUR: Harga kediaman di Kuala Lumpur merekodkan penurunan pertama kali pada tahun ini iaitu 0.6 peratus dalam tempoh suku ketiga 2017 hingga suku ketiga 2018, demikian menurut penyelidikan firma hartanah global, Knight Frank.

 

Berdasarkan laporan Indeks Bandar Raya Kediaman Knight Frank Global Suku Ketiga 2018 yang dikeluarkan hari ini, Kuala Lumpur termasuk dalam senarai beberapa bandaraya yang mencatatkan penurunan harga rumah selain London (-0.3 peratus), Melbourne (-1.5 peratus) dan Shanghai (-0.2 peratus).

“Campuran pembantutan ekonomi (tidak berubah/statik), kadar pembangunan yang tinggi dan tahap kemampuan yang terhad menyumbang kepada pengurangan harga perumahan di pasaran bandar raya,” demikian menurut laporan berkenaan.

 

Daripada 150 bandar raya utama yang disenaraikan dalam laporan itu, Kuala Lumpur berada pada kedudukan 129 selepas Jerusalem yang merekodkan penurunan harga rumah 0.5 peratus bagi tempoh sama.

 

Ibu negara Malaysia itu juga berkongsi peratusan sama dengan Venice (-0.6 peratus) yang berada pada kedudukan 130.

 

Secara keseluruhannya, purata harga rumah global meningkat sebanyak 4.5 peratus pada suku ketiga 2018 dengan 123 bandar utama merekodkan peningkatan dalam harga rumah dalam tempoh lebih 12 bulan.

 

Harga kediaman di rantau Asia Pasifik juga kebanyakannya menunjukkan peningkatan ketara pada tempoh sama, iaitu pada 6.2 peratus bagi tempoh lebih 12 bulan lalu.

 

Sementara itu, menurut Knight Frank, enam bandar raya di negara Asia iaitu Xi’an, Ahmedabad, Hyderabad, Bengaluru, Hong Kong dan Surat tersenarai dalam 10 bandaraya utama yang merekodkan peningkatan harga rumah bagi tempoh suku ketiga 2017 hingga suku ketiga 2018.

 

Mendahului senarai bagi 150 bandar raya berkenaan ialah Xi’an yang mencatatkan pertumbuhan harga sebanyak 20 peratus bagi tahun ini sehingga September 2018.

 

Ketua Penyelidikan Knight Frank Asia Pacifik, Nicholas Holt, berkata walaupun rantau Asia Tenggara terus menerajui dunia dari segi pertumbuhan harga rumah kediaman pada suku dikaji, faktor seperti langkah-langkah meredakan pasaran, kenaikan kadar faedah dan penurunan sentimen pembeli mengancam rantau itu untuk terus berada di tempat teratas.

 

“Kombinasi faktor-faktor berkenaan berkemungkinan akan menyebabkan momentum pertumbuhan perlahan menuju ke 2019,” katanya.

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

230194
Kapital

7 Perkara Mengenai Ekonomi Malaysia Baru

Reading Time: 3 minutes Satu garis panduan pelantikan jawatan tertinggi GLC akan dikeluarkan MoF Cukai korporat bagi Industri Kecil dan Sederhana (IKS)…

7-01
Kapital

MRCB Perkenal MBS Bagi Tingkatkan Kualiti Pembinaan

Reading Time: 2 minutes   Syarikat Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB) bakal meningkatkan lagi kualiti dalam sektor pembinaan dengan memperkenalkan sistem pembinaan…

101b
Kapital

Lima Strategi Makro Kekal Daya Tahan Ekonomi Negara

Reading Time: 2 minutes Artikel ini pertama kalinya disiarkan di Berita Harian   KUALA LUMPUR: Kerajaan akan melaksanakan lima strategi makro bagi…

kilang-mazda-kulim-mekanika-4

Tahap Perniagaan Di Malaysia Kurang Memberansangkan Bagi Tempoh 5 Bulan Berturut-Turut

Reading Time: 2 minutes PMI China kekal bawah paras 50 semenjak Disember 2018 PMI adalah satu kaji selidik yang dilakukan secara bulanan…