fbpx

Harga Rumah Di KL Susut Kali Pertama Dalam Tempoh Setahun

Oleh : Kapital
02 Januari 2019 - 9:10 am

Reading Time: 2 minutes

Artikel ini pertama kalinya disiarkan di Berita Harian

 

KUALA LUMPUR: Harga kediaman di Kuala Lumpur merekodkan penurunan pertama kali pada tahun ini iaitu 0.6 peratus dalam tempoh suku ketiga 2017 hingga suku ketiga 2018, demikian menurut penyelidikan firma hartanah global, Knight Frank.

 

Berdasarkan laporan Indeks Bandar Raya Kediaman Knight Frank Global Suku Ketiga 2018 yang dikeluarkan hari ini, Kuala Lumpur termasuk dalam senarai beberapa bandaraya yang mencatatkan penurunan harga rumah selain London (-0.3 peratus), Melbourne (-1.5 peratus) dan Shanghai (-0.2 peratus).

“Campuran pembantutan ekonomi (tidak berubah/statik), kadar pembangunan yang tinggi dan tahap kemampuan yang terhad menyumbang kepada pengurangan harga perumahan di pasaran bandar raya,” demikian menurut laporan berkenaan.

 

Daripada 150 bandar raya utama yang disenaraikan dalam laporan itu, Kuala Lumpur berada pada kedudukan 129 selepas Jerusalem yang merekodkan penurunan harga rumah 0.5 peratus bagi tempoh sama.

 

Ibu negara Malaysia itu juga berkongsi peratusan sama dengan Venice (-0.6 peratus) yang berada pada kedudukan 130.

 

Secara keseluruhannya, purata harga rumah global meningkat sebanyak 4.5 peratus pada suku ketiga 2018 dengan 123 bandar utama merekodkan peningkatan dalam harga rumah dalam tempoh lebih 12 bulan.

 

Harga kediaman di rantau Asia Pasifik juga kebanyakannya menunjukkan peningkatan ketara pada tempoh sama, iaitu pada 6.2 peratus bagi tempoh lebih 12 bulan lalu.

 

Sementara itu, menurut Knight Frank, enam bandar raya di negara Asia iaitu Xi’an, Ahmedabad, Hyderabad, Bengaluru, Hong Kong dan Surat tersenarai dalam 10 bandaraya utama yang merekodkan peningkatan harga rumah bagi tempoh suku ketiga 2017 hingga suku ketiga 2018.

 

Mendahului senarai bagi 150 bandar raya berkenaan ialah Xi’an yang mencatatkan pertumbuhan harga sebanyak 20 peratus bagi tahun ini sehingga September 2018.

 

Ketua Penyelidikan Knight Frank Asia Pacifik, Nicholas Holt, berkata walaupun rantau Asia Tenggara terus menerajui dunia dari segi pertumbuhan harga rumah kediaman pada suku dikaji, faktor seperti langkah-langkah meredakan pasaran, kenaikan kadar faedah dan penurunan sentimen pembeli mengancam rantau itu untuk terus berada di tempat teratas.

 

“Kombinasi faktor-faktor berkenaan berkemungkinan akan menyebabkan momentum pertumbuhan perlahan menuju ke 2019,” katanya.

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

Featured Image 18-01
Kapital

Teknologi AI Tingkatkan Kadar Inovasi Dua Kali Ganda Menjelang 2021

Reading Time: 2 minutes AI merupakan cabang sains komputer untuk menghasilkan ‘smart machines’ dengan kemampuan melaksanakan tugas-tugas yang memerlukan ‘human intelligence’ Hasil…

Nissan-01
Kapital

Hubungan Renault-Nissan Ibarat Retak Menanti Belah

Reading Time: 3 minutes Pertikaian di antara Nissan dan Renault terjadi kerana CEO Nissan merasakan hubungan perniagaan yang terjalin adalah tidak seimbang dan…

Featured Image 10-01
Kapital

Fenomena Ekonomi Gig Jadi Pilihan Generasi Muda

Reading Time: 3 minutes 26% daripada populasi pekerja di Malaysia adalah mereka yang berkerja sendiri (self-employed) 10%-20% pekerja sahaja yang mempunyai perancangan…

Featured Image 3-01
Kapital

Bank Maya, Bank Masa Hadapan

Reading Time: 3 minutes Bank Negara akan mengeluarkan syarat pelesenan bank maya hujung 2019 BigPay, GrabPay, Boost, Touch n Go dan Vcash…