fbpx

Harga Rumah Di KL Susut Kali Pertama Dalam Tempoh Setahun

Oleh : Kapital
02 Januari 2019 - 9:10 am

Reading Time: 2 minutes

Artikel ini pertama kalinya disiarkan di Berita Harian

 

KUALA LUMPUR: Harga kediaman di Kuala Lumpur merekodkan penurunan pertama kali pada tahun ini iaitu 0.6 peratus dalam tempoh suku ketiga 2017 hingga suku ketiga 2018, demikian menurut penyelidikan firma hartanah global, Knight Frank.

 

Berdasarkan laporan Indeks Bandar Raya Kediaman Knight Frank Global Suku Ketiga 2018 yang dikeluarkan hari ini, Kuala Lumpur termasuk dalam senarai beberapa bandaraya yang mencatatkan penurunan harga rumah selain London (-0.3 peratus), Melbourne (-1.5 peratus) dan Shanghai (-0.2 peratus).

“Campuran pembantutan ekonomi (tidak berubah/statik), kadar pembangunan yang tinggi dan tahap kemampuan yang terhad menyumbang kepada pengurangan harga perumahan di pasaran bandar raya,” demikian menurut laporan berkenaan.

 

Daripada 150 bandar raya utama yang disenaraikan dalam laporan itu, Kuala Lumpur berada pada kedudukan 129 selepas Jerusalem yang merekodkan penurunan harga rumah 0.5 peratus bagi tempoh sama.

 

Ibu negara Malaysia itu juga berkongsi peratusan sama dengan Venice (-0.6 peratus) yang berada pada kedudukan 130.

 

Secara keseluruhannya, purata harga rumah global meningkat sebanyak 4.5 peratus pada suku ketiga 2018 dengan 123 bandar utama merekodkan peningkatan dalam harga rumah dalam tempoh lebih 12 bulan.

 

Harga kediaman di rantau Asia Pasifik juga kebanyakannya menunjukkan peningkatan ketara pada tempoh sama, iaitu pada 6.2 peratus bagi tempoh lebih 12 bulan lalu.

 

Sementara itu, menurut Knight Frank, enam bandar raya di negara Asia iaitu Xi’an, Ahmedabad, Hyderabad, Bengaluru, Hong Kong dan Surat tersenarai dalam 10 bandaraya utama yang merekodkan peningkatan harga rumah bagi tempoh suku ketiga 2017 hingga suku ketiga 2018.

 

Mendahului senarai bagi 150 bandar raya berkenaan ialah Xi’an yang mencatatkan pertumbuhan harga sebanyak 20 peratus bagi tahun ini sehingga September 2018.

 

Ketua Penyelidikan Knight Frank Asia Pacifik, Nicholas Holt, berkata walaupun rantau Asia Tenggara terus menerajui dunia dari segi pertumbuhan harga rumah kediaman pada suku dikaji, faktor seperti langkah-langkah meredakan pasaran, kenaikan kadar faedah dan penurunan sentimen pembeli mengancam rantau itu untuk terus berada di tempat teratas.

 

“Kombinasi faktor-faktor berkenaan berkemungkinan akan menyebabkan momentum pertumbuhan perlahan menuju ke 2019,” katanya.

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

Huawei-01

Mengapa Sesetengah Negara Mengharamkan Teknologi 5G Huawei

Reading Time: 3 minutes Huawei tidak layak untuk menyediakan infrastruktur 5G di UK Malaysia akan mengkaji sama ada perlu mengharamkan teknologi 5G…

China Numba 1-01
Kapital

Rekod Terburuk Pertumbuhan Ekonomi China Dalam Tempoh 3 Dekad

Reading Time: 3 minutes Kadar pertumbuhan ekonomi China pada tahun 2018 yang direkodkan ialah 6.6% Bank pusat China telah menyuntik lebih banyak…

Apartment-01
Kapital

‘Henti pendekatan M40 tanggung subsidi rumah mampu milik’

Reading Time: 2 minutes Artikel ini pertama kalinya disiarkan di Berita Harian   KUALA LUMPUR: Penyertaan besar sektor swasta untuk membina rumah…

Myeg Mypay-01
Kapital

MyPay, Pesaing Baru MyEG

Reading Time: 3 minutes Saham syarikat HeiTech Padu telah meningkat naik melebihi 50% Sukaniaga dan MyAngkasa Holdings Sdn Bhd kini bekerjasama membangunkan…