fbpx

Kenapa Kadar Faedah Pinjaman Rumah Berbeza Mengikut Individu

Oleh : Kauthar Rozmal
22 Februari 2019 - 4:23 pm

Reading Time: 2 minutes

Apabila kita memohon pinjaman perumahan, sudah pasti kita mahu dapatkan kadar faedah yang paling rendah. Kebanyakan orang merasakan kadar faedah pinjaman ini berbeza mengikut bank. Ya memang benar, namun ada beberapa lagi faktor lain yang mempengaruhi kadar faedah.

 

Apakah faktor-faktor yang mempengaruhi kadar faedah?

 

1. Kadar Pinjaman Asas (BR)

BR ini berbeza mengikut bank. Pecahan kepada BR adalah BR = Kos Operasi + Risiko Kredit + Risiko Kecairan. Jika kos operasi bank itu tinggi maka tinggilah kadar faedah pinjaman anda.

 

Pecahan bagi kadar faedah pinjaman adalah BR + x% di mana x adalah kadar keuntungan bank. Sebagai contoh dalam perjanjian pinjaman kadar faedah anda adalah 5% = BR + 2%, ini bermakna kadar keuntungan bank adalah sebanyak 2%.

 

Perlu diketahui disini BR boleh berubah-ubah mengikut keadaan semasa.

 

2. Profil Kredit

Profil kredit adalah skor kredit peribadi bagi setiap individu. Bahasa mudahnya, adakah bank menganggap anda sebagai pembayar yang bagus atau tidak? Jika skor kredit anda terlampau rendah berkemungkinan pinjaman anda tidak diluluskan.

 

Apakah perkara yang menentukan skor kredit ini? Secara umumnya ada-ada beberapa perkara yang mempengaruhi skor kredit anda seperti laporan CCRIS, jenis pekerjaan (kontrak atau tetap), jumlah pendapatan dan sektor perkerjaan anda.

 

Jika anda membayar hutang sedia ada tanpa gagal dan memperolehi pendapatan yang tinggi, berkemungkinan besar bank akan menawarkan kadar faedah yang lebih rendah kepada anda.

 

3. Adakah anda pelanggan yang setia?

Bank akan menawarkan kadar faedah yang lebih rendah jika anda memiliki pelbagai fasiliti seperti kad kredit, pinjaman kereta dan akaun simpanan dengan bank tersebut. Atau pun bank akan menawarkan kadar faedah yang lebih rendah melalui product bundling (pinjaman rumah perlu diambil berserta produk lain) kepada anda.

 

4. Terma pinjaman rumah

Kadar faedah juga berbeza berdasarkan jenis pinjaman anda. Jumlah pinjaman yang lebih besar akan ditawarkan kadar faedah yang lebih rendah. Contohnya kadar faedah bagi pinjaman rumah semi-d kebiasaanya lebih murah daripada pinjaman rumah flat.

 

Tempoh pinjaman juga begitu, lebih panjang tempoh pinjaman anda lebih rendah kadar faedah yang ditawarkan. Tetapi adakah tempoh pinjaman yang panjang lebih baik kerana kadar faedahnya rendah? Tidak semestinya, anda perlu membuat kira-kira dengan lebih terperinci dahulu dan lihat berapa jumlah penuh bayaran pinjaman bagi setiap situasi.

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

230194
Kapital

7 Perkara Mengenai Ekonomi Malaysia Baru

Reading Time: 3 minutes Satu garis panduan pelantikan jawatan tertinggi GLC akan dikeluarkan MoF Cukai korporat bagi Industri Kecil dan Sederhana (IKS)…

7-01
Kapital

MRCB Perkenal MBS Bagi Tingkatkan Kualiti Pembinaan

Reading Time: 2 minutes   Syarikat Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB) bakal meningkatkan lagi kualiti dalam sektor pembinaan dengan memperkenalkan sistem pembinaan…

101b
Kapital

Lima Strategi Makro Kekal Daya Tahan Ekonomi Negara

Reading Time: 2 minutes Artikel ini pertama kalinya disiarkan di Berita Harian   KUALA LUMPUR: Kerajaan akan melaksanakan lima strategi makro bagi…

kilang-mazda-kulim-mekanika-4

Tahap Perniagaan Di Malaysia Kurang Memberansangkan Bagi Tempoh 5 Bulan Berturut-Turut

Reading Time: 2 minutes PMI China kekal bawah paras 50 semenjak Disember 2018 PMI adalah satu kaji selidik yang dilakukan secara bulanan…