fbpx

Kenapa Kadar Faedah Pinjaman Rumah Berbeza Mengikut Individu

Oleh : Kauthar Rozmal
22 Februari 2019 - 4:23 pm

Reading Time: 2 minutes

Apabila kita memohon pinjaman perumahan, sudah pasti kita mahu dapatkan kadar faedah yang paling rendah. Kebanyakan orang merasakan kadar faedah pinjaman ini berbeza mengikut bank. Ya memang benar, namun ada beberapa lagi faktor lain yang mempengaruhi kadar faedah.

 

Apakah faktor-faktor yang mempengaruhi kadar faedah?

 

1. Kadar Pinjaman Asas (BR)

BR ini berbeza mengikut bank. Pecahan kepada BR adalah BR = Kos Operasi + Risiko Kredit + Risiko Kecairan. Jika kos operasi bank itu tinggi maka tinggilah kadar faedah pinjaman anda.

 

Pecahan bagi kadar faedah pinjaman adalah BR + x% di mana x adalah kadar keuntungan bank. Sebagai contoh dalam perjanjian pinjaman kadar faedah anda adalah 5% = BR + 2%, ini bermakna kadar keuntungan bank adalah sebanyak 2%.

 

Perlu diketahui disini BR boleh berubah-ubah mengikut keadaan semasa.

 

2. Profil Kredit

Profil kredit adalah skor kredit peribadi bagi setiap individu. Bahasa mudahnya, adakah bank menganggap anda sebagai pembayar yang bagus atau tidak? Jika skor kredit anda terlampau rendah berkemungkinan pinjaman anda tidak diluluskan.

 

Apakah perkara yang menentukan skor kredit ini? Secara umumnya ada-ada beberapa perkara yang mempengaruhi skor kredit anda seperti laporan CCRIS, jenis pekerjaan (kontrak atau tetap), jumlah pendapatan dan sektor perkerjaan anda.

 

Jika anda membayar hutang sedia ada tanpa gagal dan memperolehi pendapatan yang tinggi, berkemungkinan besar bank akan menawarkan kadar faedah yang lebih rendah kepada anda.

 

3. Adakah anda pelanggan yang setia?

Bank akan menawarkan kadar faedah yang lebih rendah jika anda memiliki pelbagai fasiliti seperti kad kredit, pinjaman kereta dan akaun simpanan dengan bank tersebut. Atau pun bank akan menawarkan kadar faedah yang lebih rendah melalui product bundling (pinjaman rumah perlu diambil berserta produk lain) kepada anda.

 

4. Terma pinjaman rumah

Kadar faedah juga berbeza berdasarkan jenis pinjaman anda. Jumlah pinjaman yang lebih besar akan ditawarkan kadar faedah yang lebih rendah. Contohnya kadar faedah bagi pinjaman rumah semi-d kebiasaanya lebih murah daripada pinjaman rumah flat.

 

Tempoh pinjaman juga begitu, lebih panjang tempoh pinjaman anda lebih rendah kadar faedah yang ditawarkan. Tetapi adakah tempoh pinjaman yang panjang lebih baik kerana kadar faedahnya rendah? Tidak semestinya, anda perlu membuat kira-kira dengan lebih terperinci dahulu dan lihat berapa jumlah penuh bayaran pinjaman bagi setiap situasi.

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

Malaysia-Postpaid-Telco-Logos
Kapital

Celcom-Digi Bergabung, Pengguna Untung Atau Rugi?

Reading Time: 3 minutes Apakah anda rasa penggabungan Celcom dengan Digi akan memberi faedah kepada rakyat? Ok, anda yang tidak menggunakan kedua-dua…

Axiata
Kapital

Hati Hati Dengan Gergasi Telekomunikasi

Reading Time: 2 minutes Baru-baru ini telah diumumkan bahawa Axiata dan syarikat telekomunikasi dari Norway, Telenor sedang menjalankan perbincangan bagi menggabungkan aset-aset…

Featured Image 14-01
Kapital

Pelan Mega USD412 Bilion Pembinaan Negara Indonesia

Reading Time: 2 minutes 40% daripada dana akan disalurkan oleh pihak kerajaan persekutuan manakala 25% lagi disumbangkan melalui syarikat milik kerajaan negeri…

Featured Image 13-01

Malaysia Bakal Hantar Pekerja Berkemahiran Ke Jepun

Reading Time: 2 minutes Memorandum kerjasama dijangka ditandatangani Julai Potensi sehingga 50 ribu peluang pekerjaan Malaysia kini sedang mengadakan rundingan dengan Jepun…