fbpx

10 Tip Pembelian Kenderaan “Recond” Jepun

Oleh : Kapital
15 Mei 2019 - 4:58 pm

Reading Time: 2 minutes

1. Datang terus ke “showroom” untuk melihat sendiri dengan jelas keadaan sebenar kenderaan yang ingin dibeli.

 

2. Kenal pasti penjual ialah “broker” atau “salesman”. Kebiasaannya broker akan mengambil komisen lebih tinggi berbanding salesman. Jadi, harga yang dijual broker jauh lebih tinggi.

 

3. Jangan tergesa-gesa untuk buat pembelian. Di Malaysia terdapat lebih 100 syarikat pemegang “AP kenderaan import recond.

 

4. “Cross check” spesifikasi setiap kenderaan yang telah anda senaraikan. Perbezaan spesifiksi adalah perkara yang paling utama. Lebih rendah spesifikasi sesebuah kenderaan, harganya akan lebih murah sepatutnya.

 

5. Semak “mileage” sebenar kenderaan yang ingin dibeli. Minta “auction sheet” daripada penjual. Jarang berlaku “auction sheet” diberi kerana “mileage” kenderaan recond biasanya telah diubah oleh peniaga yang kurang jujur. Jadi, anda boleh semak terus di scrut.my dengan hanya mendapatkan nombor chasis kenderaan yang ingin disemak.

 

6. Pastikan tahun tayar pada kenderaan sama dengan tahun produksi kenderaan atau lebih baru. Jika tayar lebih tua dari tahun produksi, jangan beli.

 

7. Bawa mekanik yang boleh melihat keadaan kenderaan sama ada dalam keadaan baik atau tidak. Jika anda berjaya mendapatkan “auction sheet”, anda boleh melihat laporan di dalamnya seperti berikut :

a) RA – minor accident
b) RB – major accident
c) RC – chasis defect
d) R2 – corrosion issue

 

8. Jangan buat apa-apa bayaran tempahan selagi tidak mendapat harga yang anda inginkan. Jika anda sudah terbayar wang tempahan, anda tidak berpeluang lagi melakukan tawar-menawar.

 

9. Semak AP kenderaan tersebut dan pastikan ia dijual di “showroom” milik pemegang AP. Jika kenderaan tersebut milik pemegang AP A tetapi berada di “showroom” milik pemegang AP lain, kebisaannya harga kenderaan akan sedikit mahal.

 

10. Pandu uji kenderaan yang hendak dibeli duhulu untuk mengetahui keadaan sebenar kenderaan yang ingin dibeli.

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

Malaysia-Postpaid-Telco-Logos
Kapital

Celcom-Digi Bergabung, Pengguna Untung Atau Rugi?

Reading Time: 3 minutes Apakah anda rasa penggabungan Celcom dengan Digi akan memberi faedah kepada rakyat? Ok, anda yang tidak menggunakan kedua-dua…

Axiata
Kapital

Hati Hati Dengan Gergasi Telekomunikasi

Reading Time: 2 minutes Baru-baru ini telah diumumkan bahawa Axiata dan syarikat telekomunikasi dari Norway, Telenor sedang menjalankan perbincangan bagi menggabungkan aset-aset…

Featured Image 14-01
Kapital

Pelan Mega USD412 Bilion Pembinaan Negara Indonesia

Reading Time: 2 minutes 40% daripada dana akan disalurkan oleh pihak kerajaan persekutuan manakala 25% lagi disumbangkan melalui syarikat milik kerajaan negeri…

Featured Image 13-01

Malaysia Bakal Hantar Pekerja Berkemahiran Ke Jepun

Reading Time: 2 minutes Memorandum kerjasama dijangka ditandatangani Julai Potensi sehingga 50 ribu peluang pekerjaan Malaysia kini sedang mengadakan rundingan dengan Jepun…