fbpx

10 Tip Pembelian Kenderaan “Recond” Jepun

Oleh : Kapital
15 Mei 2019 - 4:58 pm

Reading Time: 2 minutes

1. Datang terus ke “showroom” untuk melihat sendiri dengan jelas keadaan sebenar kenderaan yang ingin dibeli.

 

2. Kenal pasti penjual ialah “broker” atau “salesman”. Kebiasaannya broker akan mengambil komisen lebih tinggi berbanding salesman. Jadi, harga yang dijual broker jauh lebih tinggi.

 

3. Jangan tergesa-gesa untuk buat pembelian. Di Malaysia terdapat lebih 100 syarikat pemegang “AP kenderaan import recond.

 

4. “Cross check” spesifikasi setiap kenderaan yang telah anda senaraikan. Perbezaan spesifiksi adalah perkara yang paling utama. Lebih rendah spesifikasi sesebuah kenderaan, harganya akan lebih murah sepatutnya.

 

5. Semak “mileage” sebenar kenderaan yang ingin dibeli. Minta “auction sheet” daripada penjual. Jarang berlaku “auction sheet” diberi kerana “mileage” kenderaan recond biasanya telah diubah oleh peniaga yang kurang jujur. Jadi, anda boleh semak terus di scrut.my dengan hanya mendapatkan nombor chasis kenderaan yang ingin disemak.

 

6. Pastikan tahun tayar pada kenderaan sama dengan tahun produksi kenderaan atau lebih baru. Jika tayar lebih tua dari tahun produksi, jangan beli.

 

7. Bawa mekanik yang boleh melihat keadaan kenderaan sama ada dalam keadaan baik atau tidak. Jika anda berjaya mendapatkan “auction sheet”, anda boleh melihat laporan di dalamnya seperti berikut :

a) RA – minor accident
b) RB – major accident
c) RC – chasis defect
d) R2 – corrosion issue

 

8. Jangan buat apa-apa bayaran tempahan selagi tidak mendapat harga yang anda inginkan. Jika anda sudah terbayar wang tempahan, anda tidak berpeluang lagi melakukan tawar-menawar.

 

9. Semak AP kenderaan tersebut dan pastikan ia dijual di “showroom” milik pemegang AP. Jika kenderaan tersebut milik pemegang AP A tetapi berada di “showroom” milik pemegang AP lain, kebisaannya harga kenderaan akan sedikit mahal.

 

10. Pandu uji kenderaan yang hendak dibeli duhulu untuk mengetahui keadaan sebenar kenderaan yang ingin dibeli.

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

Front Facade
Kapital

Lokasi Adalah ‘Senjata’ Penting Tarikan Hartanah

Reading Time: 4 minutes Tatkala pasaran hartanah semasa berada dalam situasi yang mencabar, apakah faktor yang boleh menarik minat orang ramai untuk…

Featured Image 8-01 (2)
Kapital

Sektor Pelancongan Negara Jana Rekod Tertinggi RM84.1 Bilion

Reading Time: 2 minutes Sektor pelancongan menyumbang sebanyak 14.9% kepada KDNK negara Purata perbelanjaan setiap pelancong China di Malaysia adalah RM4,200  …

Featured Image 4-01
Kapital

Sektor Pembuatan Di Malaysia Catat Pertumbuhan Positif

Reading Time: 2 minutes Hasil jualan keseluruhan melalui sektor pembuatan di Malaysia telah meningkat sebanyak 5.7% pada Mac 2019. Nilai jualan ini…

South-Asia
Kapital

Asia Kuasa Ekonomi Dunia Masa Hadapan

Reading Time: 2 minutes Pendapatan per kapita di Vietnam diramalkan bakal meningkat kepada USD10,400 pada 2030 Penduduk Asia Utara mewakili satu per lima…