fbpx

Tabung Haji catat keuntungan bersih RM440 juta pada suku pertama

Oleh : Kapital
14 Mei 2019 - 4:08 pm

Reading Time: 1 minute

  • Penerbitan Sukuk oleh Urusharta Jamaah Sdn Bhd yang akan memberi pulangan hampir RM800 juta setahun
  • Jumlah keseluruhan pendeposit TH meningkat kepada 9.3 juta

Lembaga Tabung Haji (TH) memperoleh pendapatan berjumlah RM623 juta dan mencatat keuntungan bersih RM440 juta pada suku pertama berakhir 31 Mac tahun ini.

 

TH dalam satu kenyataan hari ini berkata, pencapaian itu dicapai hasil daripada kejayaan proses penstrukturan dan pemulihan yang dilaksanakan pada akhir Disember 2018.

 

“Kedudukan kewangan TH semakin kukuh dengan jumlah aset melebihi jumlah liabiliti sebanyak RM1.2 bilion, disokong oleh peningkatan prestasi portfolio pelaburan serta kualiti keseluruhan aset yang sihat setelah rosotnilai dibuat pada 2018.

“Pendapatan TH djangka akan terus meningkat mulai suku kedua dengan penerbitan Sukuk oleh Urusharta Jamaah Sdn Bhd yang akan memberi pulangan hampir RM800 juta setahun dan perlaksanaan proses pelarasan pelaburan baharu,” katanya.

 

Pada masa sama, TH turut mengumumkan bahawa lebih daripada 91,000 akaun simpanan baharu telah dibuka dalam tempoh tiga bulan yang berakhir pada 31 Mac tahun ini, seterusnya meningkatkan jumlah keseluruhan pendeposit TH kepada 9.3 juta.

 

“Sebagai sebuah institusi yang membantu umat Islam menyimpan dan melaksanakan ibadah haji, operasi perkhidmatan pengurusan simpanan kekal lancar tanpa sebarang gangguan pada suku tersebut.

“TH merekodkan simpanan baharu sebanyak RM4.3 bilion manakala pengeluaran sebanyak RM4.6 bilion,” katanya.

 

Sementara itu, memandangkan musim haji yang kian hampir, persiapan rapi giat dijalankan dalam suku tersebut, termasuk pelaksanaan pelbagai inisiatif untuk memastikan perkhidmatan yang berkualiti kepada semua jemaah, katanya.

 

Antara inisiatif yang akan dilaksanakan bagi tahun ini, menurut TH adalah proses urusan prapelepasan di tanah air yang akan memendekkan tempoh menunggu di Terminal Haji Jeddah dan Madinah.

 

TH juga akan menyediakan khemah berhawa dingin di Arafah bagi memberi keselesaan beribadah serta menangani risiko gejala kesihatan akibat cuaca panas dan penyediaan sebahagian sajian hidangan sedia dimakan cita rasa tempatan semasa Masyair.

 

Sumber: Sinar Harian

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

Featured Image 24-01
Kapital

Kenapa Orang Jepun Tidak Membeli Kereta Buatan Amerika

Reading Time: 2 minutes 40% daripada kereta yang dijual di Jepun adalah kereta bersaiz kecil General Motor hanya mampu menjual 700 unit…

Featured Image 3-01 (1)
Kapital

Perkhidmatan Kesihatan & Impak Kepada Ekonomi Negara

Reading Time: 2 minutes   AmInvestment menjangkakan prospek pertumbuhan bagi sektor kesihatan adalah positif untuk tempoh jangka panjang yang akan datang berdasarkan…

Featured Image 2-01
Kapital

Graduan B40 Sukar Dapat Kerja Setimpal

Reading Time: 10 minutes   Peluang melanjutkan pelajaran di menara gading, kini bukan lagi jaminan bagi anak-anak daripada keluarga miskin serta kelompok…

Featured Image-01
Kapital

Hi HOME Bakal Tingkatkan Kadar Pemilikan Rumah Di Malaysia

Reading Time: 3 minutes   Jika ditanya kepada sesiapa sahaja, sudah pasti memiliki rumah adalah salah satu impian yang mahu dipenuhi. Selain…