fbpx

Graduan B40 Sukar Dapat Kerja Setimpal

Oleh : Kapital
12 Julai 2019 - 4:05 pm

Reading Time: 10 minutes

 

Peluang melanjutkan pelajaran di menara gading, kini bukan lagi jaminan bagi anak-anak daripada keluarga miskin serta kelompok kumpulan pendapatan isi rumah terendah, B40, untuk mengubah nasib keluarga dan diri. Berbekalkan diploma dan ijazah yang dimiliki selepas dua hingga empat tahun pengajian, peluang mereka memperoleh pekerjaan bergaji setimpal kelulusan kelihatan semakin sukar, melainkan jika berpeluang menyertai perkhidmatan awam.

 

Situasi itu menyebabkan peningkatan jumlah graduan dan siswazah menganggur, selain ramai terpaksa menceburi pekerjaan bukan bidang pengajian, selain dibayar gaji atau imbuhan tidak setimpal kelulusan dimiliki. Jabatan Perangkaan Malaysia melaporkan pada suku pertama 2019, negara merekodkan seramai 516,600 penganggur. Pada masa sama, seramai 238,286 penganggur termasuk 174,327 siswazah, mendaftar sebagai pencari kerja aktif dengan JobsMalaysia di bawah Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Semenanjung.

Lebih malang, ramai dalam kalangan siswazah menganggur itu adalah anak-anak yang menjadi harapan keluarga masing-masing yang selama ini tergolong dalam kelompok kumpulan isi rumah terendah, B40 dan keluarga miskin. Tanpa pekerjaan atau pendapatan yang setimpal, sukar buat graduan ini membantu keluarga masing-masing keluar daripada belenggu kemiskinan. Selain sukar meringankan beban keluarga masing-masing, tanpa pekerjaan dengan pendapatan setimpal, mereka turut berdepan kesulitan membayar balik pinjaman pendidikan yang diterima sepenuhnya sepanjang tempoh pengajian, sama ada peringkat diploma atau ijazah.

 

Dapatan utama Kajian Pengesanan Siswazah yang dijalankan oleh Kementerian Pengajian Tinggi pada 2015, mendapati kadar pengangguran dalam kalangan anak-anak daripada keluarga berpendapatan bawah RM1,000 sebulan, mencapai 42 peratus (%) di peringkat Diploma dan 28.1% untuk penyandang ijazah pertama. Anak-anak keluarga berpendapatan di antara RM1,000 hingga RM3,000 sebulan, pula merekodkan pengangguran 30.9% di peringkat diploma dan 22.2% peringkat ijazah pertama. Jumlah pengangguran dalam kalangan anak-anak keluarga berpendapatan di antara RM3,000 hingga RM5,000 sebulan, adalah 18.6% di peringkat diploma dan 18.5% di peringkat ijazah pertama.

 

Pensyarah di Pusat Pengajian Sosiologi Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Anuar Ahmad, berkata penelitian terhadap data pengangguran siswazah Melayu pada 2017 dan 2018, menunjukkan secara konsisten, semakin tinggi kelulusan, semakin besar kebarangkalian menjadi penganggur.

 

“Sebaliknya, tanpa pendidikan tinggi, data menunjukkan lebih mudah mereka mendapat kerja. Situasi ini mencetuskan persoalan, adakah semakin ramai anak muda Melayu kini sedang memenuhi sektor pekerjaan rendah seperti buruh, pekerja upahan dan kilang.

“Data juga menunjukkan graduan anak keluarga B40 secara signifikan adalah kumpulan paling ramai menganggur atau bekerja dengan gaji di bawah kelayakan akademik. Maknanya, semakin ramai mahasiswa B40 di sesebuah universiti, semakin tinggi peratus pengangguran siswazah mereka,” katanya.

 

Berdasarkan dapatan Jabatan Statistik Malaysia dan Tinjauan Ekonomi 2019 Kementerian Kewangan, kadar pengangguran negara mengikut kaum dan tahap pendidikan pada 2017, menunjukkan pengangguran siswazah Melayu mencapai 4.6 peratus (%); pendidikan menengah 4%, pendidikan rendah 1.9% dan tiada pendidikan formal 1.5%.

Anuar melihat tiga bidang pengajian iaitu Pengajian Islam, Sains Sosial dan Sains Tulen, paling kritikal hingga menjadi penyumbang terbesar terhadap isu pengangguran negara terutama dalam kalangan siswazah Melayu. Katanya, beliau tidak bermaksud bawa bidang pengajian itu tidak lagi penting, sebaliknya pentadbiran institut pendidikan tinggi (IPT) perlu memikirkan sesuatu supaya ia dapat ditambah baik demi melahirkan siswazah berkualiti dari segi kemahiran. Beliau berkata, IPT yang menawarkan bidang pengajian berkenaan perlu keluar daripada kepompong kebiasaan dan mula berfikir lebih kreatif serta inovatif untuk memastikan kebolehpasaran siswazah dapat ditingkatkan.

 

“Fakulti Pengajian Islam misalnya, kita tahu bahawa sektor pekerjaan untuk bidang itu memang terhad, cuma fakulti atau IPT kena ada rancangan serta tindakan untuk pastikan setiap pelajarnya ada beberapa kemahiran,” katanya.

 

Mengulas lanjut, Anuar mencadangkan supaya universiti menyediakan beberapa subjek minor di luar kerangka Pengajian Islam. Jika pelajar itu mengambil jurusan Pengajian Islam, beliau berkata, ia boleh diambil bersama subjek teknologi maklumat (IT), pentadbiran perniagaan, keusahawanan dan komunikasi.

 

“Jadi, pelajar itu akan digembleng kemahiran hakikinya iaitu pengajian Islam dengan ilmu ikhtisas. Pada pandangan saya, tahap kebolehpasaran mereka jauh lebih tinggi berbanding pelajar yang hanya ada satu bidang.

“Kalau saya sebagai majikan, ada dua calon dapat minta kerja dengan tawaran gaji sama. Seorang graduan hanya ada bidang IT dan seorang lagi pula pengajian Islam dengan ilmu IT. Saya nak ambil yang mana untuk bekerja? Baik saya ambil yang ada nilai tambah,” katanya.

 

Anuar menyifatkan, tiga tahun adalah tempoh ‘tegar’ graduan menganggur dan selepas itu, mereka sudah mula sedar dan terbuka untuk menerima sebarang pekerjaan termasuk kritikan. Sehubungan itu, dalam usaha membantu siswazah mendapatkan pekerjaan, beliau mencadangkan setiap universiti mewujudkan Pelan Strategik Kebolehpasaran Graduan sebagai proses persiapan dan persediaan mahasiswa menempuhi alam pekerjaan.

 

Walaupun bukan tanggungjawab universiti menyediakan peluang pekerjaan, menerusi pelan sedemikian, katanya, universiti yang bertanggungjawab dapat memastikan kitaran ganas kemiskinan ditamatkan dalam kalangan mahasiswa daripada keluarga miskin sebelum bergraduasi.

 

“Universiti kena ada pelan strategik untuk kenal pasti dan bantu mahasiswa dapatkan pekerjaan. Selain berada pada kedudukan terbaik dunia, langkah ini juga memberi imej baik terhadap universiti memandangkan masyarakat akan menilai universiti perlu menyediakan atau mempersiapkan graduan untuk bekerja.

“Ada universiti mempunyai pusat kerjaya, unit kaunseling, program ‘finishing school’ di hujung semester dan lawatan industri tetapi ia berlaku secara terpisah. Sepatutnya, sejak awal kemasukan ke universiti, perlu difikir supaya mahasiswa celik kerjaya. Maksudnya, hari pertama masuk universiti, mereka kena faham atau ada sikap membentuk kerjaya apa dimahukan dan universiti akan bantu mencapai proses itu.

“Universiti yang baik mesti mempunyai tanggungjawab untuk pastikan graduan boleh dipasarkan. Bila universiti hasilkan satu produk, sudah semestinya ia menjadi kebanggaan terutama apabila menjadi rebutan majikan,” katanya.

 

Penat lelah belajar tak berbaloi

 

Selepas tiga tahun bertungkus-lumus demi menggenggam sekeping ijazah, seorang graduan sebuah universiti awam tidak pernah menyangka penat-lelahnya selama ini, berakhir di sebuah kilang membungkus gula-gula. Graduan Pengurusan Sains Seni Kulinari dari Universiti Teknologi MARA (UiTM) Puncak Alam, Nor Ashikin Ahmad Zakaria, 25, menganggur lebih setahun sebelum membuat keputusan untuk bekerja secara separuh masa di sebuah kilang membuat gula-gula.

Enggan terus menyusahkan keluarganya, anak kedua dari lima beradik ini yang berasal dari Batu Pahat ini, berkata dia mengambil keputusan bekerja separuh masa sebagai kerani, sebelum melakukan kerja membungkus gula-gula meskipun bukanlah ‘kerjaya impiannya’. Nor Ashikin berkata, sejak tamat pengajiannya pada Februari tahun lalu, beliau tidak pernah duduk diam daripada mencari kerja yang bersesuaian dengan kelayakannya.

 

“Namun apakan daya rezeki masih belum berpihak pada saya. Bukan tidak berusaha, kerap juga saya turun naik bas pergi ke sesi temu duga namun sehingga sekarang masih belum mendapat panggilan.

“Disebabkan tidak mahu duduk rumah sahaja tanpa melakukan apa-apa, saya mengambil keputusan bekerja secara separuh masa kerana dapat juga meringankan beban keluarga,” katanya kepada BH, di sini.

 

Nor Ashikin berkata, sejak bekerja di bahagian produksi sebuah kilang gula-gula berdekatan, kadang-kala dia terpaksa menyambung kerja pembungkusan itu di rumah keluarganya. Katanya, dia dibayar gaji mengikut jumlah tempahan diterima kilang terbabit dengan kadar bayaran yang diterima di antara RM60 hingga RM500 dalam tempoh dua minggu hingga sebulan.

 

“Kadang-kala jika difikirkan kembali, memanglah sedih selepas berusaha keras mendapatkan ijazah, kemahiran yang saya ada tidak dapat dipraktikkan pada saluran sepatutnya.

“Memanglah saya bersyukur kerana masih mempunyai pekerjaan, namun sewaktu menerima bayaran RM60 ketika mula bekerja dulu, perasaan saya pilu kerana dengan bayaran sebegitu apalah yang saya boleh lakukan untuk membantu keluarga,” katanya.

Anak kepada pemandu bas ini, berkata dia berasakan dirinya tidak berkeyakinan ketika menghadiri sesi temu duga serta kurang menjaga penampilan menjadi faktor mengapa banyak majikan menolaknya.

“Saya pernah pergi menghadiri sesi temu duga sebelum ini. Pihak yang menemuduga mempertikaikan keupayaan dan cara saya menjawab pertanyaan, seolah-olah tidak mempunyai ijazah,” katanya.

Sementara itu, bagi Nur Atikah Rajab, 28, iaitu graduan dari Universiti Teknologi MARA (UiTM) Arau, mengaku tanpa pilihan yang banyak, dia terpaksa menerima pekerjaan yang dibayar lebih rendah berbanding kelayakannya. Pemegang Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Matematik itu, mendakwa ada majikan seolah-olah sengaja menawarkan gaji lebih rendah kepada graduan sepertinya dengan memberi alasan faktor ekonomi semasa.

 

“Gaji yang saya terima sekarang memang lebih rendah dan jika ikutkan ia memang tidak berbaloi tetapi apa pilihan yang saya ada, nak tak nak saya kena terima sebab memikirkan komitmen yang perlu dibayar setiap bulan,” katanya.

 

Beliau yang bekerja sebagai Penganalisis Data Kewangan dengan bayaran gaji RM2,000 sebulan, sebelum ini sempat merasa menganggur selama empat bulan disebabkan mahu mencari kerja yang setaraf dengan kelayakannya. Katanya, dia akhirnya mengalah dengan menerima sahaja tawaran yang ada meskipun bergaji rendah kerana kebanyakan syarikat cenderung mengambil pekerja yang mempunyai pengalaman.

 

 

Ijazah bukan lagi ‘lesen’ dapatkan kerja impian

 

Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) mengakui gulungan ijazah kini bukan lagi lesen besar untuk menempatkan diri dalam dunia pekerjaan, sebaliknya pelbagai faktor lain khususnya aspek fleksibiliti serta keupayaan komunikasi yang baik turut diberi perhatian penting. Pengarah Eksekutif MEF, Datuk Shamsuddin Bardan, berkata pihaknya mendapati ada dalam kalangan siswazah kini menghadapi masalah komunikasi yang ketara, sama ada secara lisan mahupun bertulis.

 

“Hakikat yang harus diakui, mempunyai ijazah kini bukanlah lesen mendapat pekerjaan, sebaliknya ia hanya menjadi asas membina kerjaya. Sebaliknya sesuatu peluang pekerjaan itu boleh diisi kalau mereka memenuhi permintaan majikan.

“Jika ditanya sama ada ijazah atau kemahiran yang menjadi pilihan? Sebenarnya dalam keadaan ekonomi baharu kini, majikan memilih yang lebih fleksibel iaitu boleh menyesuaikan diri dengan perniagaan syarikat.

“Sektor swasta kini melihat kepada apa yang boleh dilakukan seseorang pekerja itu, dan bukannya latar belakang atau kelayakan semata-mata, malah ada juga jawatan pengurusan sektor swasta kini adalah kalangan yang dulunya tidak mempunyai pendidikan tinggi,” katanya kepada BH, di sini.

 

Shamsuddin berkata, pihaknya pernah menemubual siswazah yang kelayakan akademiknya kelihatan sempurna pada resume yang dikemukakan tetapi gagal berkomunikasi dengan baik ketika ditemuduga.

Katanya, ada juga siswazah gagal mencetuskan persepsi yang baik apabila menghasilkan resume yang dikemukakan secara sambil lewa, sekali gus mengundang pandangan pertama yang negatif daripada majikan.

 

“Pandangan pertama majikan adalah penting ketika setiap graduan menghadiri sesi temu duga. Kita akan tengok bagaimana pembawaan diri, keterampilan, pakaian dan cara komunikasi, jika tidak dapat berkomunikasi dengan baik maka tiada keserasian di situ.

“Pernah ada calon yang kelihatan cantik resumenya, namun apabila saya bertanyakan soalan dalam bahasa Inggeris sebanyak tiga kali, namun jawapan diberikan adalah dalam bahasa Melayu. Apabila ditanya sebab perbuatan itu, calon mengakui tidak mempunyai keyakinan untuk berbahasa Inggeris,” katanya yang mengakui ‘nama’ universiti turut memainkan peranan menjadi faktor penyumbang pengambilan pekerja.

 

Shamsuddin berkata, peluang pekerjaan bagi siswazah disifatkan semakin mencabar berikutan selain faktor kualiti, mereka juga harus bersaing dengan kira-kira 300,000 pelajar setiap tahun yang mengikuti pengajian diploma dan ijazah, selepas menamatkan pengajian. Beliau berkata, secara puratanya, dalam setiap 100 peluang pekerjaan yang ditawarkan majikan, 89 peratus adalah untuk pekerja bawahan, tujuh peratus untuk tenaga mahir dan separuh mahir, manakala baki empat peratus untuk bahagian pengurusan.

 

“Kira-kira 300,000 pelajar akan memasuki peringkat diploma dan ijazah, manakala kira-kira 200,000 pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pula, untuk lepasan SPM tidak ada masalah untuk dapatkan kerja.

“Namun, bagi 300,000 itu apa akan terjadi dengan mereka? Dengan kadar pasaran baharu, ia tak nampak mampu menampung pengeluaran setiap tahun, sudah tiba masanya mereka ubah persepsi terhadap pekerjaan dengan tidak hanya fokus kepada bekerja secara tradisional, selain tak anggap gaji kecil sebagai halangan,” katanya.

 

Beliau berkata, berdasarkan keadaan semasa, lebih banyak syarikat kini berminat menawarkan pekerjaan dalam bidang jualan dan pemasaran, namun ia kurang diminati graduan.

“Apa sahaja produk yang mampu memberikan keuntungan kepada syarikat tentunya ia menjadi pilihan khususnya bidang jualan dan pemasaran, namun graduan kurang meminatinya sebab mempunyai sasaran dan bayaran imbuhan diberikan berdasarkan jualan yang boleh dilakukan,” katanya.

Shamsuddin berkata, bagi memastikan graduan lebih mesra dengan dunia pekerjaan, universiti perlu memainkan peranan membenarkan atau memberikan peluang kepada penuntut untuk berjinak-jinak dengan dunia pekerjaan sejak dari dalam dunia pengajian lagi.

 

Dilema kos tinggi, gaji rendah

 

Tawaran gaji rendah menjadi punca utama sebahagian besar graduan dan siswazah luar bandar enggan berhijrah ke bandar raya, sebaliknya memilih terus bekerja di negeri kelahiran masing-masing, walaupun terpaksa menceburi pekerjaan berbeza bidang pengajian dengan gaji yang rendah. Masing-masing tidak yakin mampu menanggung kos sara hidup tinggi di bandar raya, sedangkan ditawarkan gaji minimum, tidak cukup menampung perbelanjaan bulanan.

 

Situasi itu berbeza graduan dan siswazah yang tinggal bersama keluarga di bandar raya, kerana ada yang sanggup bekerja secara sambilan atau di restoran makanan segera dengan tangga gaji yang rendah. Ketika ini, direkodkan lebih 500,000 penganggur di seluruh negara dengan sebahagian daripadanya adalah siswazah yang ada kelulusan diploma dan ijazah. Mengulas isu itu, Pengarah Perkhidmatan Pekerjaan, Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Semenanjung Malaysia, Mustaffa Kamal Bawaihi, mengakui siswazah sebenarnya berdepan dilema dalam memilih kerja.

 

“Isu ini memang serius kerana mereka berdepan dilema. Mereka bukan pemalas atau terlalu memilih kerja, tetapi banyak perkara perlu difikirkan sebelum menerima tawaran.

“Majoriti siswazah luar bandar datang daripada keluarga berpendapatan sederhana atau miskin. Apa gunanya mereka bekerja, jika gagal membantu keluarga, bahkan ibu bapa pula terpaksa membantu mereka.

“Sebab itulah, ramai yang sanggup bekerja di luar bidang pengajian, tetapi mendapat gaji setimpal. Mungkin gaji agak rendah, tetapi mereka tidak dibebani kos sara hidup tinggi di bandar raya,” katanya.

 

Mustaffa berkata, berdasarkan statistik terkini portal mencari pekerjaan, www.JobsMalaysia.gov.my, seramai 174,327 daripada 238,286 pencari kerja aktif adalah golongan siswazah. Katanya, sejak gerbang kerjaya awam dan swasta itu dilancarkan pada 2004, JTK berjaya membuat padanan 2.5 juta pekerjaan dan berjaya membantu kira-kira 1.24 juta mendapatkan pekerjaan sejak 2013 hingga 2019. Secara purata, lebih 200,000 orang mendapat pekerjaan setiap tahun dalam tempoh enam tahun lalu selepas berdaftar dengan JobsMalaysia.

 

“Bagi tempoh Januari sehingga Mei tahun ini, 18,281 berjaya mendapat pekerjaan. Daripada keseluruhan 1.24 juta yang mendapat kerja (2013 hingga 2019), kira-kira 327,000 adalah siswazah,” katanya.

 

Berdasarkan maklum balas ketika karnival kerjaya di seluruh negara, Mustaffa mengakui, ramai siswazah layak dan lulus temu duga, tetapi akhirnya menolak tawaran akibat kos sara hidup tidak setimpal dengan gaji. Beliau memberikan contoh ramai siswazah di Terengganu dan Kelantan ‘takut’ untuk menerima tawaran bekerja di bandar besar dan memilih untuk bekerja di negeri masing-masing.

 

“Mungkin gaji RM1,200 sebulan di sana jauh lebih baik berbanding RM1,500 jika bekerja di bandar. Kita kena ambil kira kos sewa rumah, pengangkutan dan isu lain.

“Mereka memang mahu bekerja, bukan pemalas. Bagaimana nak tanggung keluarga jika dia sendiri tak cukup perbelanjaan bulanan. Apatah lagi nak menabung atau membantu keluarga yang susah,” katanya.

 

Siswazah sukar ditegur rimaskan majikan

 

Sikap siswazah enggan menerima teguran, selain sering memberikan alasan tidak tahu, menyebabkan majikan lebih cenderung mengambil tenaga kerja berpengalaman walaupun kekurangan aspek akademik. Pengarah Urusan Wonderland Primary Sdn Bhd, Leny Adam, berkata ini kerana pihaknya melihat sebilangan graduan dan siswazah hanya ingin bekerja, namun sama sekali tidak ada idea mengenai perjalanan operasi sesebuah syarikat.

 

“Budak sekarang ramai yang pandai tetapi tidak bermakna mereka pandai bekerja. Kadang-kala mereka tidak datang dengan pakej teknikal iaitu kemahiran, komunikasi atau kebolehan berfikir di luar kotak. Apabila terjun ke dunia pekerjaan. mereka tak boleh buat macam dalam buku.

“Mereka nak kerja lebih senang sebab ibu-bapa sudah sediakan semua. Jadi, mereka hanya nak kerja kerana berasa perlu untuk bekerja. Mereka sangka bekerja seperti menonton drama di televisyen, pergi jam 9 pagi, balik jam 5 petang, tanpa fikir apa kesan untuk perjalanan operasi syarikat,” katanya kepada BH, di sini.

 

Leny yang mengusahakan syarikat berasaskan peruncitan, berkata masalah komunikasi turut menyumbang kepada kesukaran graduan mendapatkan pekerjaan berikutan kebanyakan mereka tidak mempunyai keyakinan untuk ‘bercakap’.

 

“Apabila diberi tugasan, mereka kata ‘oh saya tidak tahu’. Apabila anda bekerja, anda tidak boleh cakap tidak tahu apabila disuruh melakukan sesuatu. Mereka sepatutnya kena ada alternatif untuk bertanya kepada rakan sekerja untuk menyelesaikan sesuatu perkara itu,” katanya.

 

Bukan tidak mahu membayar gaji yang setimpal dengan kelayakan akademik graduan, Leny berkata, pihaknya pernah menawarkan gaji seperti diminta mereka, namun hasil kerja ditunjukkan golongan itu tidak setimpal dengan bayaran yang diberikan. Malah, katanya, ada pekerja yang tidak mempunyai kelayakan akademik yang baik menunjukkan kemahiran dan sikap yang lebih baik berbanding siswazah menyebabkan ramai majikan lebih berminat menggaji mereka.

 

“Ada graduan meminta gaji tinggi dan kita penuhi kemahuan mereka tetapi selepas bekerja, prestasi tidak berbaloi dengan gaji. Malah, saya lebih suka mengambil pekerja yang mempunyai kemahiran dan pengalaman, meskipun tidak mempunyai kelayakan akademik kerana lebih berbaloi berbanding graduan yang perlu dilatih dari peringkat awal,” katanya.

 

Katanya, beliau juga pernah berdepan pengalaman berurusan pekerja terdiri daripada graduan yang tidak suka rekaannya diubah pihak atasan. Leny berkata, sudah tiba masa pihak universiti memainkan peranan dengan menyediakan aspek pengajian yang lebih mesra dengan dunia pekerjaan daripada peringkat awal supaya graduan tidak ‘hilang’ ketika hari pertama menjejakkan kaki ke pejabat. Katanya, graduan ini tidak boleh hanya nampak cemerlang di kertas peperiksaan dan secara teori sahaja, sebaliknya aspek praktikal dan teknikal adalah lebih penting ketika berdepan dunia sebenar.

 

Artikel ini kali pertama diterbitkan di Berita Harian.

 

Anda Mungkin Meminati Artikel Ini

Israel Resumes Gaza Offensive As Hamas Delivers New Cease-Fire

Reading Time: 4 minutes Enlarge this imageDuring Saturday’s humanitarian cease-fire, households returned into the Shejaiya district of Gaza Town Saturday to discover their homes ground into rubble by Israeli tank hearth and air strikes. An endeavor to increase the cease-fire by yet another 24 hours finished early Sunday, but Hamas said it will acknowledge a fresh cease https://www.capitalsshine.com/Nathan-Walker-Jersey -fire, partly to acknowledge the vacation of Eid.Mahumud Hams/AFP/Getty Imageshide captiontoggle captionMahumud Hams/AFP/Getty ImagesDuring Saturday’s humanitarian cease-fire, families returned to your Shejaiya district of Gaza Town Saturday to find their homes ground into rubble by Israeli tank fireplace and air strikes. An endeavor to increase the cease-fire by an extra 24 hrs finished early Sunday, but Hamas claimed it will accept a different cease-fire, partly to admit the vacation of Eid.Mahumud Hams/AFP/Getty ImagesUpdate at ten:05 p.m. ET: The U.N. Security Council has agreed over a statement calling for “an speedy and unconditional humanitarian cease-fire” in Gaza, stories the Affiliated Pre s. A gathering is scheduled at midnight to adopt it. The AP has far more:The presidential statement, obtained by the Affiliated Pre s, says the humanitarian cease-fire would make it po sible for for your supply of urgently wanted support. It urges Israel and Hamas “to take and totally apply the humanitarian cease-fire in to the Eid interval and beyond.” The a sertion also phone calls around the get-togethers “to engage in attempts to obtain a durable and fully revered cease-fire, based upon the Egyptian initiative.” Rwanda, the present council president, announced settlement Sunday night time within the presidential statement and the quick conference. It was drafted by Jordan, the Arab representative over the U.N.’s most powerful human body.Our first publish carries on: Israel has resumed army functions during the Gaza Strip soon after features, counteroffers and accusations encompa sing the institution of a new 24-hour humanitarian truce seemed to go nowhere.Following a 12-hour cease-fire that ended on Saturday, there were speak of extending the truce, but to start with, Hamas reportedly rejected the present. But by Sunday afternoon, Israel time, the Islamist team experienced reportedly agreed into a 24-hour cease-fire to coincide along with the starting of Eid al-Fitr, the Muslim holiday break that finishes the holy month of Ramadan. But Israeli Key Minister Benjamin Netanyahu, talking on CNN Sunday, accused Hamas of breaking its own cease-fire. “It’s continuing to fireplace at us as we converse,” Netanyahu stated, adding that Israel “will just take what ever action is e sential to protect our folks.” Daniel Estrin, reporting from Jerusalem for NPR, states “Initially, Israel was adhering into a 24-hour ceasefire of its individual, but referred to as it off immediately after Hamas fired rockets.” On CBS’ Confront the Country, the Israeli leading also accused the Palestinians of working with civilians as “human shields” which even with rising problem over the lifele s in the 19-day offensive, mentioned Israel wouldn’t flinch from your procedure. Gaza Wellbeing Ministry spokesman Ashraf al-Kidra claims the full variety of Palestinian dead stands at 1,032, together with 236 young children, with six,233 wounded. Israel states forty five of its citizens, primarily soldiers, happen to be killed from the combating and a guest employee from Thailand. Natanyahu informed CBS that Israel just isn’t targeting civilians but that Hamas wants a higher civilian human body depend like a propaganda tool for global media. The White Residence i sued a readout of dialogue among President Obama and Netanyahu on Sunday, stating the president “underscored the United States’ robust condemnation of Hamas’ rocket and tunnel a saults from Israel and reaffirmed Israel’s proper to defend itself … [and] also reiterated the United States’ significant and increasing concern concerning the https://www.capitalsshine.com/Evgeny-Kuznetsov-Jersey increasing amount of Palestinian civilian fatalities as well as the lo s of Israeli lives, along with the worsening humanitarian scenario in Gaza.” The original 12-hour cease-fire had begun on Saturday morning, providing Gaza citizens the prospect to replenish on supplies after a just about three-week Israeli offensive versus Hamas militants. Israel then offered a four-hour extension, which Hamas turned down. Hamas resumed a saults shortly once the first cease-fire expired Andre Burakovsky Jersey at 1 p.m. ET Saturday (eight p.m. Israeli time), firing rockets and mortars at many communities in southern Israel, as NPR’s Soraya Sarhaddi Nelson reported from Jerusalem. Then late Saturday evening, Israel’s stability Cabinet voted to extend the cease-fire for yet another 24 hrs, until eventually midnight Israeli time on Sunday. But as NPR’s Emily Harris documented from Gaza, Hamas did not settle for the phrases from the truce. “An Israeli governing administration official stated troops will keep on being in Gaza throughout an extended cease-fire and may preserve destroying tunnels, weapons as well as other infrastructure utilized by militant teams,” Harris reported for our Newscast unit. “Hamas’ spokesman claimed inside a a sertion it is going to not acknowledge any cease-fire that doesn’t consist of Israeli troops withdrawing from Gaza.” Israel, in the meantime, will only settle for a cease-fire that enables soldiers to remain in Gaza and wipe out dozens of tunnels the IDF has positioned, reports The A sociated Push. The IDF claims that just after midnight Saturday, in the course of the proposed truce extension, a few dozen rockets ended up fired toward Israel; the rockets prompted no casualties or destruction, in accordance with the AP. On top of that to the rocket fire, Israel’s military services says amongst their soldiers was killed by a mortar in the cease-fire, Reuters reports. In complete, IDF reports forty three Israeli troopers killed while in the conflict and three civilians.

Colorado’s Pot Brownies Now Include Instructions

Reading Time: 5 minutes Enlarge this imageEdibles available at LoDo Wellne s Middle, a retail marijuana and health care cannabis dispensary and develop facility in downtown Denver.Matthew Staver/Landovhide captiontoggle captionMatthew Staver/LandovEdibles readily available at LoDo Wellne s Center, a retail marijuana and clinical marijuana dispensary and increase facility in downtown Denver.Matthew Staver/LandovWhen Colorado legalized recreational marijuana use earlier this 12 months, it also opened the door for meals products infused with the psychoactive ingredient, THC, to any individual above the age of 21. Which means bakers and food items corporations now need to be certain new goods are not contaminated with foodborne pathogens. Plus they have to ensure that they are not slipping into the fingers of kids or are far too potent to eat. Although community plan feel tanks such as the Brookings Institution have praised point out regulators and legislators for their handling of lawful marijuana so far, i sues with efficiency in edible solutions have built headlines and was general public relations head aches to the marijuana industry. Some eager, inexperienced shoppers have overindulged about the pot-infused meals and afterwards proven up in unexpected emergency rooms perspiring and paranoid. Edibles have been connected to the death of a Wyoming college or university university student in Denver. “There’s been anecdotal evidence that a few of the new shoppers inside the legalized current market were not incredibly effectively educated concerning the way to properly take that item,” explained Lewis Koski, Colorado’s marijuana enforcement director.But which is not for lack of expertise on labels. Condition legislation calls for precise information on all cannabis deals. Also, Colorado is rolling out guidelines with the edible-marijuana sector in batches for almost a calendar year now. Regulators dropped a giant established of the things they simply call “emergency rules” on Aug. one, which spell out serving dimensions limited to one hundred milligrams of THC per solution, and, new warning labels. But adding more notes to deals of THC-infused chocolate and granola bars isn’t very likely to improve security, Koski reported. Enlarge this imageMaka Kala, the manager of Natural Alternatives, a leisure and health care cannabis keep in Fort Collins, Colo., hands out edibles education and learning playing cards with each invest in.Luke Runyon/KUNChide captiontoggle captionLuke Runyon/KUNCMaka Kala, the supervisor of Natural Solutions, a leisure and profe sional medical cannabis keep in Fort Collins, Colo., palms out edibles instruction cards with every single acquire.Luke Runyon/KUNC”If you proceed to put Matt Niskanen Jersey other warnings on there, you will need to definitely problem no matter if or not that will become efficient to be a indicates to e sentially teach a shopper,” Koski stated. So for now, the majority of the dosage education and learning has fallen towards the pot retailers on their own. Brendon Lucas Johansen Jersey Greney works powering the counter at Natural Po sibilities, a leisure and medical marijuana store in Fort Collins, Colo. Greney can be a “budtender,” as in cannabis flower buds. Regardle s that labels are packed comprehensive of data, Greney claims most of the people do not go through them. He views himself being an educator. As an example, any time a customer asks about orange-flavored THC-infused liquids in very little spray bottles similar to a breath freshener Greney walks him via an ideal dose.The SaltThe Hottest Meals Truck Topic Is Cannabis For Lunch “I don’t know what your tolerance is,” Greney states on the customer. “It differs from the individual and metabolic proce s. But 10 milligrams is exactly what we advise.” The store is filled with other objects, too granola bars, lollipops and gummy bears. Numerous edibles stick to the sweets, with candies and chocolates dominating store cabinets. But as cannabis acceptance spreads, entrepreneurs are screening the bounds of customer tastes. A pop-up foods truck has dished out THC-infused pulled pork sandwiches. “This is exciting. It ought to be enjoyment,” says Greney. “And I think it really is harmle s if eaten and utilised the correct way. … It can be not some scary back alley factor.” Natural Options is fielding inquiries from customers all around the world. Open for leisure gro s sales for the reason that conclusion of June 2014, the store has by now experienced people from all 7 continents. Of course, even Antarctica. The shop states a researcher centered at a substation there just lately stopped by. “It’s really our career and our responsibility to educate them and let them know, this is often a good deal distinctive than what your buddy built during the ’60s,” suggests Organic and natural Alternatives supervisor Maka Kala. This is why the team hands out industry-developed edibles training playing cards with just about every buy, telling customers to “Start Low and Go Sluggish.” It is really during the finest desire of marijuana food stuff companies to be certain first-time people have a fantastic working experience, states Monique Nobil, director of selling for Julie and Kate Baked Items, a Denver-based producer of THC-infused granola. The company sells its granola offers with all the playing cards integrated, as well. “You need to get it done in a very way which is liable,” Nobil says. “So that you just know your conclude products is exactly what you say it really is. And so your customer is aware precisely what it is actually.” The somewhat young busine s of edible marijuana production remains discovering cla ses in profe sionalism and good small busine s techniques. Just before Jan. one, these food items corporations operated inside of a authorized grey spot in Colorado, serving health care marijuana people, not the final public. Now they have got to consider new i sues like food items safety. Inside a Denver meeting place, that transition from underground industry to some extra established, highly regarded just one is on display. It truly is build similar to a Evgeny Kuznetsov Jersey cla sroom. The students all have 1 matter in popular: They are making, testing and selling edible marijuana. “Today is not really a hashish cooking course. It is really about meals safety,” ServSafe trainer Maureen McNamara tells the place. ServSafe is often a food basic safety teaching program made use of widely within the restaurant and hospitality field. For some time, McNamara taught kitchen workers the way to clean their palms and maintain food items at the suitable temperature. But only in the near past she started out a facet company to pa s alongside a similar facts to persons producing foodstuff infused with THC, calling her company “Cannabis Trainers,” with cla ses on meals basic safety and good in-store instruction for budtenders. Trainings like McNamara’s are mandatory for pot-infused-food preparers. Edibles-makers also have to check their merchandise for efficiency, molds and foodborne pathogens. Any violations handed out from the state could set them from company. Along with the drug still unlawful on the federal amount, Colorado is wading into uncharted regulatory territory. “This would be the immediate result of using an item that accustomed to exist to the underground sector and putting it into a lawful, regulated just one,” reported Taylor West, deputy director of the Nationwide Cannabis Sector A sociation. “Now we have now the impetus to try and do things like trainings to make sure that anything is getting handled in the profe sional way,” West says. “You really don’t have that within an illegal market.” Developing a legal, controlled marketplace, even though, has presented some problems. Regulators anxious pot candies would appeal to children, so that they mandated all foodstuff be offered in child-resistant offers. Washington state, also performing to establish policies for any recreational-marijuana marketplace, has banned marijuana-infused candies but enables baked items and bottled drinks. Even though Colorado and Washington make an effort to generate standards for that recreational-marijuana sector, other states are viewing closely. “I would a sume for any state that is definitely on the lookout to go down that route, they’d be mad not to look at Colorado and look at the succe ses and examine the areas the place we’ve had to tweak items,” West claimed. Runyon stories for KUNC and Harvest General public Media, a reporting collaboration that concentrates on agriculture and food items production.

Ukraine Disaster: Russia Endorses Call For Protesters To Disarm

Reading Time: 5 minutes This put up was up to date having a new top rated at four:ten p.m. ET. Enlarge this imageArmed males donning army fatigues collected on armored personnel carriers Wednesday while in the eastern Ukrainian city of Slovyansk, where they along with other pro-Ru sia gunmen took charge of some critical spots.Genya Savilov /AFP/Getty Imageshide captiontoggle captionGenya Savilov /AFP/Getty ImagesArmed adult males donning navy fatigues gathered on armored personnel carriers Wednesday during the eastern Ukrainian metropolis of Slovyansk, where they and various pro-Ru sia gunmen took charge of some e sential places.Genya Savilov /AFP/Getty ImagesDiplomats through the U.S., Ukraine, Ru sia and also the European Union emerged Thursday from the a sembly that wasn’t anticipated to accomplish considerably expre sing they had made progre s toward resolving the crisis in Ukraine. “We worked difficult and we labored in excellent faith to be able to slim our authentic variances,” Secretary of State John Kerry reported following the conference in Geneva. He and Ru sian Overseas Minister Sergei Lavrov introduced that the 4 events at the negotiating table agreed: — That every one “illegal armed groups” in Ukraine ought to instantly lay down their weapons. — That each one “illegally seized buildings” in japanese Ukraine must promptly be returned to that nation’s authorities. — That every one protesters in eastern Ukraine, who may have been pushing to affix the Ru sian Federation, will probably be granted amnesty via the Ukrainian govt except they’re judged to become responsible of money offenses.Swiftly Switching DevelopmentsThe shifting, and infrequently conflicting, information with regards to the crisis in Ukraine will come by way of within the headlines around the homepage on the Ny Periods at 1:40 p.m. ET on Thursday: Whilst a single reads \\ Pavel Bure Jersey \”Diplomatic Pact Commits Ru sia and Ukraine to Ease Tensions,\\\” another says \\\”Putin A serts Correct to work with Power in Jap Ukraine.\\\”Enlarge this imageNYTimes.comNYTimes.com In addition, screens with the Organization for Security and Cooperation in Europe might be allowed to guide Ukrainian authorities and local communities in “the immediately implementation of such deescalation measures,” Kerry said. The U.S. secretary reported he expects Ru sia will now stick to through and place strain within the pro-Ru sia protesters in Ukraine to place down their weapons. As we explained, before the conference there wasn’t an expectation which the four events would attain any consensus with a way ahead. President Obama, in a White Property briefing on Thursday, expre sed some skepticism in exce s of the deal. He claimed he was hopeful that Ru sia’s overtures had been honest, but that “I really don’t feel, presented past functionality, that we are able to rely on that.” “I do not think we are able to be certain of everything at this point,” he explained. “I a sume there is the chance, the prospect” of agreement, but it really was far too shortly to mention obviously, he additional. The president reported he was discu sing with U.S. allies new sanctions that can be imposed when there is no progre s while in the Ukraine problem. He also reiterated that “military choices aren’t within the desk in Ukraine.” “There isn’t a transparent armed forces situation there,” he claimed. Our authentic write-up Ukraine Disaster: Diplomats Meet, Putin Admits Ru sia’s Job In Crimea has qualifications about the crisis and much more about what had been envisioned to happen in Geneva: As U.S. Secretary of Point out John Kerry and international ministers from Ukraine, Ru sia as well as European Union have been collecting Thursday in Geneva to determine when they can find a diplomatic option on the disaster in Ukraine, Ru sian President Vladimir Putin was publicly acknowledging to the initial time that his army played an element in Crimea’s breakaway within the relaxation https://www.canucksshine.com/Jacob-Markstrom-Jersey of Ukraine. Putin, who prior to now had insisted Ru sian forces did not enter Crimea prior to men and women in that location voted previous thirty day period to join the Ru sian Federation, said Thursday on Ru sian nationwide Tv set that “Crimean self-defense forces ended up of course backed by Ru sian servicemen,” Ru sia’s RT.com stories. RT.com writes that Putin “acknowledged that Ru sian troops were being current in Crimea ahead of the referendum and argued that was nece sary to permit Crimeans make the selection on the foreseeable future of your area.” Also Thursday, “Putin accused Ukraine’s leaders … of committing a ‘grave crime’ by making use of the army to quell unrest during the east with the region, and didn’t rule out sending in Ru sian troops,” Reuters reports. But, the wire a sistance provides:”Putin tempered withering criticism on the Ukrainian management with a lot more conciliatory comments about the risk of the compromise to take care of the worst East-West crisis considering the fact that the Cold War. “While recalling that parliament experienced granted him the appropriate to implement armed forces pre sure in Ukraine, the Kremlin main mentioned: ‘I seriously hope which i would not have to exercise this proper and that we are equipped to solve all present-day urgent difficulties by means of political and diplomatic implies.’ “Meanwhile, NPR’s Soraya Sarhaddi Nelson experiences that as Kerry as well as other diplomats gathered in Geneva, there was minimal sense the talks would do a lot to ease tensions in Ukraine. She tells our Newscast Desk that:”Kerry and his European counterparts with the Geneva a sembly are telling Ru sia to halt stoking separatist steps in jap Ukraine and so are demanding the Kremlin pull Ru sian troops back through the border with Ukraine. “Ru sia, then again, desires the U.S. to halt its ‘reckle s’ backing in the new federal government in Kiev which is demanding a completely new Ukrainian structure that le sens the Ukrainian government’s control of the country.”The New york Occasions suggests Kerry was requested Thursday regardle s of whether he expects any development in the talks. It writes that:”Mr. Kerry shrugged, lifting his arms. The gesture appeared to capture the cautious temper regarding the po sibilities that an accommodation between Ukraine and Ru sia may be accomplished in the four-way meeting.”As with the predicament in japanese Ukraine, The Linked Push writes that:”Ukraine’s military launched its to start with actions versus the pro-Ru sian forces on Tuesday. Each day later, while in the japanese Ukraine city of Slovyansk, pro-Ru sian insurgents took in exce s of 6 Ukrainian armored autos together with their crews and hoisted Ru sian flags over them just before driving into town. The Ukrainian soldiers manning the autos presented no armed resistance, and masked pro-Ru sian militias in combat fatigues rode on top of the motor vehicles in a very defiant rejection https://www.canucksshine.com/Brendan-Leipsic-Jersey of Kiev’s hope to re-establish manage around the restive area. “Insurgents in Slovyansk have seized the law enforcement headquarters as well as the administration constructing, demanding broader autonomy for japanese Ukraine and nearer ties with Ru sia. Their steps happen to be repeated in at least 8 other towns in jap Ukraine. The central govt states Moscow is provoking the unrest. “On Thursday, Ukraine’s interior minister reported three pro-Ru sian militants died and 13 were wounded when Ukrainian troops repelled an attack on a National Guard foundation in Mariupol.”For a lot more in regards to the disaster in Ukraine and how it’s unfolded, see our before posts.

Pot Politics: The Marijuana Business enterprise Concerns Washington

Reading Time: 5 minutes Enlarge this imageAaron Smith, executive director from the Countrywide Hashish Field Affiliation, speaks about taxes on cannabis exterior the Capitol in 2013. “Any sector which is closely regulated with the authorities has to have an lively voice,” the group’s deputy director just lately stated.Gain McNamee/Getty Imageshide captiontoggle captionWin McNamee/Getty ImagesAaron Smith, govt director with the National Hashish Marketplace A sociation, speaks about taxes on marijuana outside the house the Capitol in 2013. “Any marketplace which is intensely regulated with the governing administration needs to have an lively voice,” the group’s deputy director not too long ago explained.Get McNamee/Getty ImagesState by state, the legal cannabis enterprise is gradually getting ground. The sector is working with the two an significantly favorable public impre sion toward cannabis and a freshly lawful money move to try to rework alone right into a force in countrywide politics. Recreational marijuana stores celebrated their initial anniversary of authorized procedure in Washington state Wednesday, whilst last 7 days marked eighteen months for your leisure cannabis company in Colorado. And Oregon legalized it July one, even though merchants there will never open until 2016. Meanwhile, the presence of profe sional medical marijuana proceeds to expand, with New Hampshire Gov. Maggie Ha san signing a invoice adding on the diseases doctors might prescribe marijuana to deal with. New york state will decide on clinical marijuana growers to license later this month. And all this legalized cannabis means a great deal of hard cash. Washington point out has described virtually $260 million in total revenue, gathering $65 million in taxes. Colorado said lawful pot made $700 million in 2014. As with every organization, a immediate inflow of cash includes more capacity to form the polices they face through the nation’s cash.”Any busine s that is certainly closely controlled with the governing administration should have an lively voice,” stated Taylor West, deputy director with the Countrywide Hashish Busine s Affiliation, the one nationwide trade a sociation to stand for the legal hashish market. That features the 4 states wherever retail sale for leisure cannabis has become approved as well as the 23 states with healthcare marijuana legal guidelines within the books. “Cannabis is perhaps quite po sibly the most regulated at this time,” West mentioned, “so there’s normally going to be a need Jakub Zboril Jersey for political advocacy on behalf with the industry.” Enlarge this imageSen. Rand Paul waves to supporters in Denver just after he spoke to some shut a sembly of cannabis company leaders before in the working day.David Zalubowski/APhide captiontoggle captionDavid Zalubowski/APSen. Rand Paul waves to supporters in Denver right after he spoke into a shut meeting of hashish busine s Adam Oates Jersey leaders previously while in the working day.David Zalubowski/APPart of that advocacy starts off together with the White Home. Previous week, Sen. Rand Paul grew to become the 1st presidential candidate from the main bash to actively court docket donors from your budding authorized field. About forty people attended Paul’s closed-door reception around the sidelines of your Hashish Busine s Summit and Expo in Denver. Invitations put the price of entry at $2,seven hundred least, payable to your presidential hopeful’s victory committee. That Paul would take the lead in fundraising with the marijuana marketplace arrives as no surprise. The libertarian-leaning Kentucky senator has been a critic from the war on prescription drugs and was a co-sponsor, in addition to two Democrats, of a bill that could eliminate federal prohibitions on health-related marijuana. Neverthele s, Republican politicians and marijuana advocates have traditionally been opponents since Richard Nixon declared prescription drugs “public enemy No. 1.” But shifting attitudes have some GOP candidates backing off with the most draconian language on the “war on prescription drugs.” Previously this calendar year, Pew discovered that fifty three percent of american citizens a sist legalization, which include sixty eight percent of millennials. More than 60 % of youthful Republicans favor legalization. And, among 2010 and 2013, a sist for cannabis legalization greater by 11 per cent among the all Us residents. Various Republican candidates have tried out to strike a balance in between satisfying the party’s aged guard, which favors keeping the drug unlawful, and the youthful faction, which increasingly favors a lot more liberal social policies in keeping with limited-government beliefs. Speaking previously this 12 months to an viewers of conservative activists at CPAC, former Florida Gov. Jeb Bush experimented with to locate a middle ground on cannabis legalization in Colorado. “I thought it had been a nasty notion, but states must have that appropriate to carry out it,” Bush said. “I might have voted no if I was in Colorado.” Sen. Ted Cruz expre sed the same sentiment for the similar celebration. “If the citizens of Colorado make your mind up they need to go down that highway, that’s their prerogative,” he mentioned. “I don’t concur with it, but which is their right.” But other folks have vowed to crush the rising busine s which is still unlawful below federal legislation. Gov. Chris Christie of latest Jersey said he would crack down on authorized regimes in Colorado, Washington, Alaska and Oregon if he will become president. An additional presidential contender, Sen. Marco Rubio of Florida, claimed federal legal guidelines against marijuana use ought to be enforced. But much more states seem set to legalize, as well as the Division of Justice underneath President Obama has kept a generally hands-off technique considering the fact that 2013. Although legal le s than some point out laws, the marijuana marketplace operates in a very https://www.bruinsshine.com/Brad-Marchand-Jersey grey area, however topic to raids and seizures by federal authorities. This uncertainty indicates financial institutions have largely retained their distance from hashish for dread of opportunity prosecution. With out usage of credit, dispensaries are compelled to work in money. Colorado lawmakers have now taken notice. Colorado Sens. Michael Bennet, a Democrat, and Republican Cory Gardner launched a invoice Thursday to allow marijuana merchants entry to bank accounts and credit score card solutions. Securing the present sector plenty of to relieve the fears of skittish bankers is main one of the cannabis busine s’s considerations. This suggests operating to alter federal regulations. The NCIA solely lobbies for your cannabis busine s with the federal relatively than state amount. The trade team features a political motion committee and two full-time workers customers in Washington, D.C., such as a lobbyist. It spent $80,000 on lobbying in 2014, as outlined by information from the Heart for Responsive Politics. Neverthele s, when you think about the liquor marketplace invested additional than $24 million lobbying a similar 12 months, the “cannabusine s” foyer features a strategies to go. Predictions abound a few way forward for “big pot.” ArcView, a cannabis field investigate firm, put the dimensions on the lawful cannabis industry at $2.6 billion in 2014. An additional review by a pro-marijuana group stated the market, if completely legalized throughout the country by 2020, can be value $35 billion each year. Critics get in touch with these figures overblown, but in almost any situation NCIA’s West claims which the hashish sector hopes to utilize the a sist of cannabis advocates all-around the place to put tension on lawmakers. “We’re likely to be ensuring that [members of Congre s] know their constituents care relating to this things,” she mentioned.